Finnország négyszázmillió euró értékű katonai felszerelést szállít Ukrajnának

A Leopard 2 harckocsik küldéséről később döntenek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 20. 12:04
null
Helsinki, 2022. május 12. Képviselõk részt vesznek a finn parlamentnek az ország NATO-tagságáról szóló ülésén Helsinkiben 2022. május 12-én. A Krím félsziget Oroszországhoz csatolása, 2014 óta a hagyományosan semleges Finnország fokozatosan erõsítette együttmûködését a NATO-val, a 2022 februárjának végén Ukrajna ellen elindított háború pedig határozott irányváltást hozott ebben a kérdésben. MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen Fotó: Mauri Ratilainen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finnország minden korábbinál több, négyszázmillió eurónyi (158 milliárd forint) haditechnikai felszerelés szállítását jelentette be Ukrajnának.

Ukrajnának továbbra is szüksége van támogatásra ahhoz, hogy megvédje területét

– indokolta a szállítást Mikko Savola finn védelmi miniszter.

Az újabb szállítmány megháromszorozza az eddig Ukrajnának nyújtott finn katonai segély értékét. Az észak-európai ország már 11 alkalommal szállított hadianyagot Ukrajnának, a mostani segély értéke azonban kétszer annyi, mint az összes előző szállítmányé együtt.

Arról, hogy Leopard 2 harckocsikat küldenek-e, később döntenek, miután a szövetségesekkel a németországi Ramstein légitámaszponton megbeszéléseket folytatnak – közölt Miika Pinnonen, a védelmi miniszter különleges tanácsadója.

Csak annyit mondhatok, hogy ez a csomag nem tartalmaz Leopard harckocsikat, nehézfegyverzetből és lőszerekből áll

– fogalmazott.

A mostani segélycsomag adományozása Svédország segítségével vált lehetővé, amely vállalta, hogy szükség esetén segít Finnországnak pótolni a most elküldött felszerelést. Finnország és Svédország védelmi miniszterei még a pénteki nap folyamán aláírják az Ukrajnának nyújtandó támogatásról szóló szándéknyilatkozatot Ramsteinben – közölte a finn védelmi minisztérium.

 

Borítókép: Képviselők részt vesznek a finn parlamentnek az ország NATO-tagságáról szóló ülésén Helsinkiben 2022. május 12-én (Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.