Kihirdette a katasztrófahelyzetet Kalifornia államban Joe Biden

Hivatalosan is súlyos katasztrófának minősítette Joe Biden amerikai elnök szombaton a Kalifornia államot az utóbbi hetekben sújtó, halálos áldozatokat is követelő heves esőzéseket és áradásokat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 15. 10:15
President Joe Biden arrives at the White House
epa10389586 US President Joe Biden waves as he walks on the South Lawn of the White House as he arrives in Washington, DC, USA, on 04 January 2023. Biden traveled to Covington, Kentucky and talked about his economic plan and rebuilding infrastructure. EPA/Oliver Contreras / POOL Fotó: Oliver Contreras / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintett települések, köztük az állam fővárosa, Sacramento szövetségi forrásokat is igénybe vehetnek a védekezéshez és a kárelhárításhoz – olvasható a Fehér Ház weboldalán is megjelent közleményben.

Egy Los Angeles-i utcát borító sárban áll egy férfi egy földcsuszamlás után. Fotó: MTI/EPA/Caroline Brehman

Az áradások és az azokat követő földcsuszamlások december végén kezdődtek a térségben, legalább 19 halálos áldozatot követeltek, néhány helyről áramkimaradásokról is beszámoltak, sok út pedig járhatatlanná vált.

Szombaton újabb heves esőzéseket és havat jelentettek az államból, és az országos meteorológiai szolgálat szerint a jövő hét elején további viharokra lehet számítani.

A San Franciscó-i öböl északi részére viharjelzést adtak ki.

Vihar utáni áradások Kaliforniában

Korábban megírtuk, hogy Kalifornia déli részének egyes településein kötelező kitelepítést rendeltek el a hirtelen lezúduló nagy esők okozta áradásveszély miatt, attól tartva, hogy megismétlődik a 2018-as, 23 emberéletbe kerülő sárlavinaomlás és földcsuszamlás. 

A San Franciscó-i öbölben január 4-én óránként 130 kilométeres szelet mértek, és másnap virradóra több mint százezer háztartás volt áram nélkül a leszakadó vezetékek miatt. A földcsuszamlások és sziklaomlás veszélye miatt a tenger menti autópálya egy szakaszát lezárták.

A decemberi hóvihar az Egyesült Államok nagy részére lesújtott 

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy sarkvidéki hóvihar érte el az Egyesült Államok nagy részét. 

Több helyen bezártak az iskolák az utolsó tanítási napra, számos utat lezártak, és New York államban a nem létfontosságú autóhasználatot is betiltották. 

A New York állami meteorológiai szolgálat történelmi, generációnként egyszer látott eseménynek minősítette a hóvihart.

Borítókép: Joe Biden (Fotó: EPA/Oliver Contreras)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.