Közös orosz–belorusz légi hadgyakorlat kezdődött, Kijev újabb támadásokra figyelmeztet

Moszkva tagadja, hogy nyomást gyakorolna a belorusz elnökre, hogy aktívabb szerepet vállaljon az ukrajnai konfliktusban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 16. 9:12
Minszk, 2022. december 19. Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b) fogadja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfõ a kétoldalú megbeszélésük elõtt Minszkben 2022. december 19-én, amikor orosz katonai egységek gyakorlatoznak Fehéroroszországban. MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Konsztantyin Zavrazsin Fotó: Konsztantyin Zavrazsin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország és Belarusz hétfőn közös hadgyakorlatot kezdett – közölte a fehérorosz védelmi minisztérium.

A minszki védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a két szövetséges ország január 16. és február 1. között légi hadgyakorlatokat tart az összes belorusz katonai repülőtéren, a manőverekben közreműködik egy gépesített dandár is.

Minszk szerint a légi gyakorlatok védelmi jellegűek, és az ország nem lép be az ukrajnai háborúba.

Az ukrán fővárosban és a Nyugaton is attól tartanak, hogy Moszkva Belaruszt felhasználva újabb szárazföldi támadást indíthat Ukrajnában, akárcsak tavaly februárban, amikor belorusz területről, északról is orosz csapatok léptek be Ukrajna területére.

Pavel Muravejka, a belorusz biztonsági tanács első helyettese a védelmi minisztérium Telegram-csatornáján vasárnap azt közölte, hogy fenntartják a visszafogottságot és a türelmet, szárazon tartják a puskaport. Úgy vélekedett, hogy a helyzet az ország Ukrajnával közös déli határán „nem túl nyugodt”, és Ukrajna „provokálja” Belaruszt.

Készen állunk bármilyen provokatív akcióra Ukrajna részéről

– szögezte le.

Moszkva tagadja, hogy nyomást gyakorolna Aljakszandr Lukasenka belorusz elnökre, hogy aktívabb szerepet vállaljon az ukrajnai konfliktusban.

Ukrajna folyamatosan esetleges belorusz támadásokra figyelmeztet. Volodimir Zelenszkij elnök a múlt héten azt mondta, hogy az országnak készen kell állnia az északi belorusz határon.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b) fogadja Aljakszandr Lukasenka belorusz államfő a kétoldalú megbeszélésük előtt Minszkben 2022. december 19-én, amikor orosz katonai egységek gyakorlatoztak Belaruszban (Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Konsztantyin Zavrazsin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.