Műszaki probléma okozhatott gázvezeték-robbanást Litvániában

Az Amber Grid adatai szerint a sérült vezetéken átmenetileg leállt a gázszállítás Lettország felé is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 14. 16:20
null
Pasvalys, 2023. január 13. Hatalmas lánggal ég egy felrobbant gázvezeték a litván fõvárostól mintegy 170 kilométerre, északra fekvõ Pasvalys közelében 2023. január 13-án. Áldozatokról, sebesültekrõl egyelõre nem érkezett jelentés. MTI/AP/Paulius Zidonis Fotó: Paulius Zidonis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Litvánia északi részén, Pasvalys városa közelében pénteken történt gázvezeték-robbanást nagy valószínűséggel műszaki probléma okozta közölte szombaton a litván gázszolgáltató.

– Az első vizsgálat azt mutatja, hogy valószínűleg egy hibás hegesztési varrat miatt történt a robbanás

 mondta Nemunas Biknius, az Amber Grid gázszolgáltató vállalat ügyvezető igazgatója a BNS balti hírügynökségnek nyilatkozva. Közlése szerint a gázvezeték több mint 40 éve készült, és rendszeresen karbantartották.

A robbanás nyomán tűz keletkezett a vezetéken, amely a fő összeköttetés Litvánia és Lettország között. A közösségi hálózatokra feltett fotók és videók tanúsága szerint hatalmas lángok csaptak fel, amelyek magassága –  a litván rádió jelentése szerint – az 50 métert is elérték, és több kilométeres távolságból is láthatók voltak. 

A balesetnek litván médiajelentések szerint nem volt sérültje, de egy közeli falu lakóit elővigyázatosságból néhány órára kiköltöztették.

Az Amber Grid adatai szerint a sérült vezetéken átmenetileg leállt a gázszállítás Észak-Litvánia és Lettország felé is.

A detonáció nem okozott kárt a sérült gázvezetékkel párhuzamosan futó másik vezetékben, amely szintén Észak-Litvániába és Lettországba szállít gázt. Raimonds Cudars lett energiaügyi miniszter a rádióban azt mondta, hogy eddig nem volt gond a lettországi gázszolgáltatással. A litván szolgáltató szerint a javítási munkálatok egy-két hetet fognak igénybe venni.

Borítókép: Hatalmas lánggal ég egy felrobbant gázvezeték a litván fővárostól mintegy 170 kilométerre, északra fekvő Pasvalys közelében 2023. január 13-án (Fotó: MTI/AP/Paulius Zidonis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.