Tovább növekszik a feszültség Svédország és Törökország között

Figyelmeztetést adott ki Törökországban tartózkodó állampolgárainak a svéd, dán és norvég külügyminisztérium.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 28. 18:30
null
Isztambul, 2023. január 22. Tüntetők az isztambuli svéd konzulátus épülete előtt 2023. január 22-én. A tiltakozók felszólitották a török kormányt, hogy azonnal szakítsa meg minden kapcsolatát Svédországgal, miután előző nap Rasmus Paludan, a Kemény Vonal nevű dán radikális jobboldali párt vezetője, aki svéd állampolgár is egyben, elégette a Korán egy példányát egy Ankara-ellenes tüntetésen Stockholmban. Ez tovább növelte a két ország közötti feszültséget, miközben Svédországnak szüksége van a török jóváhagyásra NATO-csatlakozásához. MTI/EPA/Sedat Suna Fotó: Sedat Suna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintettel a közelmúltbeli feszült incidensekre, a svéd, a norvég és a dán külügyminisztérium azt tanácsolja Törökországban tartózkodó állampolgárainak, hogy kerüljék el a nagyobb nyilvános összejöveteleket − jelentette szombaton a helyi sajtó a skandináv országokban.

Ankara szombaton hasonló figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államokban és Európában tartózkodó török állampolgárokra vonatkozóan. A török külügyminisztérium utazási ajánlásában arra int, hogy Európában a vallási intolerancia és gyűlölet veszélyes szintje tapasztalható. Egy másik török külügyi közleményben pedig úgy fogalmaztak, hogy a közelmúltban szerte az Egyesült Államokban történtek rasszista incidensek, illetve verbális és fizikai támadások külföldiek ellen.

A NATO-bővítéssel kapcsolatos nézeteltérések miatt az utóbbi időben feszültség alakult ki Törökország és több európai állam, köztük a NATO-tagságra pályázó Svédország között. Több európai megmozdulást Ankara törökellenesnek, iszlamofóbnak minősített. 

Stockholmban kurd tüntetők felakasztottak egy bábut, amely Recep Tayyip Erdogan török elnököt jelképezte, Hollandiában pedig oldalakat téptek ki az iszlám vallás szent könyvéből, a Koránból. 

Erre válaszul nemrég többen demonstráltak az isztambuli svéd nagykövetség épületénél is.

Legutóbb múlt szombaton Törökország stockholmi nagykövetségének épülete előtt egy dán aktivista, Rasmus Paludan vezetésével elégették a Koránt. Az eset után Erdogan azt mondta, Svédország nem számíthat Ankara támogatására a NATO-csatlakozással kapcsolatban.

Paludan azt mondta, minden pénteken elégeti a Korán egy példányát mindaddig, amíg Törökország nem teszi lehetővé, hogy Svédország csatlakozzon a NATO-hoz. Ankara válaszul bekérette a dán nagykövetet. 

Svédország − Finnországgal közösen − Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja után kérte felvételét az észak-atlanti szövetségbe. Felvételüket mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia. A török kormány a svéd és finn csatlakozás jóváhagyásának feltételeként a többi között terroristának nyilvánított emberek, többnyire kurdok kiadását követeli.

Borítókép: Tüntetők az isztambuli svéd konzulátus épülete előtt 2023. január 22-én (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.