időjárás 22°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

Orbán Viktor: Véget ért az EU-csúcs, a közép-európai országok megállapodtak + videó

A nyíltan meleg amerikai nagykövet szerint személyes támadások érik Magyarországon

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner, The Washington Times
2023.02.03. 12:35 2023.02.03. 13:02
A nyíltan meleg amerikai nagykövet szerint személyes támadások érik Magyarországon

Személyes támadásokról számolt be David Pressman, az Egyesült Államok nyíltan meleg, szeptemberben hivatalba lépett budapesti nagykövete. A diplomata szerint a személye elleni támadásokat az Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya által irányított sajtó intézi.

Személyes támadások érik az Egyesült Államok nyíltan meleg budapesti nagykövetét – számolt be a Mandiner hetilap a The Washington Timesra hivatkozva. Az amerikai napilap szerint ugyanis David Pressman a kormánypárti magyar sajtó állandó kereszttüzében áll, és vádolták már a diplomáciai protokoll megszegésével, az igazságszolgáltatásba történő beavatkozással, valamint a hagyományos értékek aláásásával. A szeptemberben hivatalba lépett nagykövet ugyanakkor alaptalannak nevezte a vádakat, és álláspontja szerint a személye elleni támadásokat az Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya által irányított sajtó intézi.

A Washington Times felidézte a The New York Times napilap csütörtökön megjelent cikkét, melyben arról írtak, hogy a PestiSrácok egyenesen diplomáciai provokációnak titulálta Pressman kinevezését, utalva arra, hogy a nagykövet az LMBTQ-jogok szakértője.

A diplomata azonban azt mondta, jobban aggasztja, hogy a magyar médiában sorozatosak az Egyesült Államok elleni támadások, melyek szerinte a Kreml propagandájának újrahasznosításai. Pressman a férjével és két gyermekével él Budapesten.

Hivatalba lépése óta a nagykövet már több alkalommal bírálta Magyarországot, nem egyszeri eset volt, hogy a magyar belügyekbe is megpróbált beleszólni. Legutóbb írásában sérelmezte, hogy bár a magyar kormány politikai vezetői gyakran beszélnek az ukrajnai béke előmozdításáról, továbbra is a Vlagyimir Putyin orosz elnök által támogatott nézeteket hangoztatják. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legutóbb csütörtökön úgy reagált Pressman írására:

teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mivel semmi köze nincsen hozzá, nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe.

Borítókép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc repülőtéren 2022. szeptember 2-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.