Az iráni elnök szerint nem vezettek eredményre a tiltakozások

Becslések alapján több mint ötszázan haltak meg a tüntetések kezdete óta Iránban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 11. 16:20
RAISZI, Ebrahim
Teherán, 2023. február 11. Az iráni elnöki hivatal által közreadott képen Ebrahim Raiszi iráni elnök köszönti az iráni iszlám forradalom gyõzelmének 44. évfordulóját ünneplõket a teheráni Azedi (Szabadság) téren 2023. február 11-én. MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országszerte zajló tiltakozások, amelyeket külföldi országok, mindenekelőtt az Egyesült Államok irányított, kudarcot vallottak – mondta Ebrahim Raiszi iráni elnök az iszlám forradalom 44. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében szombaton. – Az iráni nép megbuktatta a külföldi ellenség zavargások szítására és médiaháborúra irányuló tervét – hangzott el a beszédben.

Irán semlegesítette az újabb, külföldi szervezésű összeesküvést, és a forradalom újabb győzelmet aratott 

– tette hozzá.

Raiszi szerint az iráni nők szerepének külföldi ábrázolásai egyszerűen helytelenek. Az elnök azt mondta, a nők szabadok és jelen vannak minden vezető pozícióban, azonban a Nyugattal ellentétben nem tárgyiasítják őket.

– Iránban ráadásul a család áll az előtérben, nem az olyan ügyek, mint a homoszexualitás – tette hozzá az elnök.

A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy szeptemberben letartóztattak egy fiatal kurd nőt, mert állítólag nem az előírásoknak megfelelően viselte a fejkendőjét. A nő három nappal később az őrizetben meghalt. 

Emberi jogi szervezetek becslései alapján több mint 500-an haltak meg és csaknem 20 ezer embert tartóztattak le a tüntetések kezdete óta Iránban.

Az 1979-es iszlám forradalom évfordulóján több millióan vettek részt az állami ünnepségeken Teheránban és máshol – jelentette az IRIB állami csatorna. A Ruholláh Khomeini ajatollah vezette, 1979 februárjában kitört felkelésben összeomlott az iráni monarchia.

 

Borítókép: Az iráni elnöki hivatal által közreadott képen Ebrahim Raiszi iráni elnök köszönti az iráni iszlám forradalom győzelmének 44. évfordulóját ünneplőket a teheráni Azedi (Szabadság) téren 2023. február 11-én (Fotó: MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.