CIA-igazgató: Kína halált okozó eszközök Oroszországnak való átadását fontolgatja

Egyelőre nincsenek konkrét fegyverszállítmányokra utaló adatok.

Magyar Nemzet
2023. 02. 26. 8:37
null
Deputy Secretary Addresses the Media in Tokyo Fotó: William Ng/EAP Media Hub/U.S. Department of State
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CIA igazgatója szerint az Egyesült Államok valószínűsíti, hogy Kína fontolóra vette azt, hogy „halálos segítséget” küldjön Oroszországnak, de az amerikai hírszerzés szerint Peking még nem hozott végleges döntést.

Biztosak vagyunk abban, hogy a kínai vezetés fontolgatja a halálos eszközök biztosítását

mondta William Burns, a CIA igazgatója a CBS News amerikai hírtelevízió egyik műsorában. „Ugyanakkor nem gondoljuk, hogy a végleges döntés már megszületett, és nem látunk bizonyítékot arra sem, hogy a szállítások már megkezdődtek volna” – tette hozzá.  

A CNN amerikai hírtelevízió pénteken arról számolt be, hogy az Egyesült Államoknak olyan értesülései vannak, amik szerint a kínai kormány azt fontolgatja, hogy drónokat és lőszert szállít Oroszországnak az ukrajnai háborúban való felhasználásra. Akkor a halált okozó eszközök Oroszországnak történő esetleges átadásával kapcsolatban Vang Ven-bin, a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta,

Kína mindig is körültekintően és felelősségteljesen kezelte a katonai exportot, és nem ad el fegyvereket konfliktusövezeteknek vagy harcoló feleknek.

 

Borítókép: William J. Burns 2014-ben egy tokiói kerekasztal-beszélgetésen. (Fotó: U.S. Department of State/EAP Media Hub/William Ng)

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.