időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Felségárulással vádolják a férfit, aki betört Windsorba

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.03. 13:54 2023.02.12. 12:54
Felségárulással vádolják a férfit, aki betört Windsorba

Bűnösnek vallotta magát pénteken a terhére rótt felségárulás vádjában az a fiatal férfi, aki 2021 karácsonyán számszeríjjal felfegyverkezve behatolt a néhai brit uralkodó, II. Erzsébet királynő windsori rezidenciájának parkjába. A 21 éves Jaswant Singh Chail az elfogása után közölte, hogy a királynőt akarta megölni.

Chail a londoni központi büntetőbíróság utcája után közkeletű nevén az Old Bailey bírói tanácsa előtt pénteken kezdődött büntetőperben elismerte az életveszélyes fenyegetés és a töltött fegyver viselése címén ellene megfogalmazott vádakat is.

Négy évtizede ő az első, akit felségárulás vádjával állítottak bíróság elé az Egyesült Királyságban.

A dél-angliai Southampton közelében élő vádlottat 2021. december 25-én reggel fogta el a rendőrség a windsori kastélypark nyilvánosan nem látogatható részén, az uralkodó lakosztályához vezető kapu közelében.

Az incidens időpontjában II. Erzsébet királynő és legalább húsz családtagja is a windsori rezidencián volt, köztük az uralkodó három fia, Károly akkori trónörökös aki édesanyja tavaly szeptemberi halála után III. Károly néven lépett trónra , valamint András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja.

A vádlott házi készítésű kötéllétrán mászott át a kastélypark falán, de azonnal működésbe lépett a riasztórendszer, és a biztonságiak a térfigyelő kamerák képein is észrevették az illetőt, akit egy fegyveres rendőr fogott el a helyszínen.

A tárgyaláson levetített felvétel tanúsága szerint a rendőr elektromos sokkolót tartott a kezében, és amikor megkérdezte, hogy mi az illető célja, Chail úgy válaszolt: azért jöttem, hogy megöljem a királynőt.

A vádlott néhány perccel az incidens előtt a Snapchat üzenetküldő alkalmazásra feltöltött egy videót, amelyen elmondja, hogy merényletet fog megkísérelni a királynő ellen, bosszú gyanánt mindazokért, akik 1919-ben a Dzsallianvala Bagh-mészárlásban életüket vesztették.

Borítókép: Kertész dolgozik a windsori kastély keleti frontja előtti kertben (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.