Kiszáradás fenyegeti Velence ikonikus csatornáit

Az enyhe téli időjárás ellehetetleníti a gondolázást is a híres olaszországi városban.

2023. 02. 21. 18:33
null
Velence, 2023. február 6. Az alacsony vízszint miatt egy csaknem teljesen kiszáradt lagúna fenekén vesztegelnek gondolák Velencében 2023. február 6-án. MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola Fotó: Andrea Merola
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetek enyhe időjárásának következtében újra amiatt aggódnak Olaszországban, hogy a tavaly nyári rendkívüli szárazság megismétlődhet. 

Velence városa, ahol általában az áradások okoznak gondot, szokatlan apállyal néz szembe, ami megnehezíti az ottani lakosok életét.

A híres olasz város ikonikus csatornáiban olyan alacsony a vízszint, hogy ellehetetleníti a gondolázást és a vízi járművek közlekedését is. A mentőszolgálat arra panaszkodott, hogy nem tudnak eljutni a betegekhez, akik képtelenek elhagyni a házukat. A város vezetése szerint tizenöt éve nem fordult elő, hogy a vízszint ilyen hosszú ideig több mint 50 centimérrel a szokásos átlag alatt legyen.

Az olasz folyók és tavak súlyos vízhiánytól szenvednek

 – közölte a hét elején a Legambiente olasz környezetvédelmi csoport. Közleményükben részletezték, hogy Olaszország leghosszabb folyója, a Pó vize 61 százalékkal kevesebb, mint általában az évnek ebben az időszakában. Tavaly júliusban az olasz kormány szükségállapotot hirdetett ki a Pót övező területekre, amelyeket hetven éve nem sújtott ehhez hasonló aszály. Az észak-olaszországi Garda-tó vízszintje szintén rekordmélyre süllyedt.

Velence egyébként tavaly jelentette be, hogy 2023-tól belépőjegyet kell venniük és előre kell regisztrálniuk látogatásukat a turistáknak, akik egy napra érkeznek. 

A városvezetés ugyanakkor az év elején arról döntött, hogy egyelőre elhalasztja a fizetős belépést, azt azonban nem tudni, meddig. Ha bevezetik az új rendszert, a turisták három és tíz euró között látogathatják meg a várost, az árak a kijelölt naptól függően változnak. A látogatottabb időszakokban, például hétvégeken vagy ünnepnapokon drágább lesz a belépés.

Az olasz város a pandémia éveiben kiürült, de az előző tavasztól kezdve ismét elözönlötték a turisták: volt olyan nap, amikor számuk megközelítette a 130 ezret. A népszerű utazási célpont vezetésének nem titkolt célja, hogy csökkentse a látogatók számát. A koronavírus-járványt megelőző években előfordult ugyanis az is, hogy közel kétszer annyi beutazó lepte el Velencét, mint ahányan ott élnek – a lakosok száma meghaladja a 258 ezer főt.

Gondolák Velence egyik csatornájában 2023. február 20-án, a velencei karnevál idején. Az apály megszokott év eleji jelenség a lagúnavárosban, az idén azonban szinte teljesen elapadtak a kisebb csatornák Fotó: Andrea Merola

 

Borítókép: Az alacsony vízszint miatt egy csaknem teljesen kiszáradt lagúna fenekén vesztegelnek gondolák Velencében 2023. február 6-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.