Litvánia megszüntette határforgalmi együttműködését Belarusszal

A szándékot már januárban bejelentették, mivel a 2006-ban aláírt megállapodást nem tartják végrehajthatónak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 16. 8:47
Borítókép: 2022. január 21-én készült fotó a litván–belarusz határkerítésről (Fotó: Petras Malukas/AFP)
Borítókép: 2022. január 21-én készült fotó a litván–belarusz határkerítésről (Fotó: Petras Malukas/AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvánia egyoldalúan megszüntette az együttműködést a belorusz közlekedési és vámügyi hatóságokkal a közös határon – közölte csütörtökön a belorusz állami határbizottság sajtószolgálata. A tájékoztatás szerint a litván fél arról értesítette a határőrizeti szerveket, hogy felmondja az együttműködést a belorusz vám- és határőrszervekkel „a határforgalom zavartalan áthaladásának szavatolása és a közúti határátkelőhelyek kapacitásának növelése” terén.

A litván kormány január közepén döntött úgy, hogy felmondja a Belarusszal 2006-ban aláírt, a határ menti együttműködés alapelveiről szóló megállapodást. Az elállást a litván belügyminisztérium kezdeményezte, amely szerint a szerződés végrehajtása a jelenlegi helyzetben lehetetlen, és ez a közeljövőben valószínűleg így is marad.

A dokumentum együttműködést irányzott elő egyebek között az infrastruktúra, a járművek és az utasok határforgalma, az információcsere és vészhelyzetek esetén a kölcsönös segítségnyújtás terén.

 

Borítókép: 2022. január 21-én készült fotó a litván–belarusz határkerítésről (Fotó: AFP/Petras Malukas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.