időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Litvánia megszüntette határforgalmi együttműködését Belarusszal

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.16. 08:47 2023.02.16. 09:58
Litvánia megszüntette határforgalmi együttműködését Belarusszal

Litvánia egyoldalúan megszüntette az együttműködést a belorusz közlekedési és vámügyi hatóságokkal a közös határon – közölte csütörtökön a belorusz állami határbizottság sajtószolgálata. A tájékoztatás szerint a litván fél arról értesítette a határőrizeti szerveket, hogy felmondja az együttműködést a belorusz vám- és határőrszervekkel „a határforgalom zavartalan áthaladásának szavatolása és a közúti határátkelőhelyek kapacitásának növelése” terén.

A litván kormány január közepén döntött úgy, hogy felmondja a Belarusszal 2006-ban aláírt, a határ menti együttműködés alapelveiről szóló megállapodást. Az elállást a litván belügyminisztérium kezdeményezte, amely szerint a szerződés végrehajtása a jelenlegi helyzetben lehetetlen, és ez a közeljövőben valószínűleg így is marad.

A dokumentum együttműködést irányzott elő egyebek között az infrastruktúra, a járművek és az utasok határforgalma, az információcsere és vészhelyzetek esetén a kölcsönös segítségnyújtás terén.

 

Borítókép: 2022. január 21-én készült fotó a litván–belarusz határkerítésről (Fotó: AFP/Petras Malukas)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.