Márciusban folytatódnak a török−svéd NATO-tárgyalások

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint a megbeszéléseket Brüsszelben kellene folytatni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 27. 13:18
KRISTERSSON, Ulf; ERDOGAN, Recep Tayyip
Ankara, 2022. november 8. Recep Tayyip Erdogan török államfõ (j) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az ankarai elnöki palotában tartott sajtótájékoztatójuk végén 2022. november 8-án. MTI/EPA/Necati Savas Fotó: Necati Savas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 9-én folytatódnak a tárgyalások Törökország, Svédország és Finnország között a két ország NATO-csatlakozásáról − jelentette be hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter. A török diplomácia vezetője szerint a megbeszéléseket a szövetség székhelyén, Brüsszelben kellene folytatni. 

Világossá tette ugyanakkor, hogy Svédország Ankara szerint egyetlen megfelelő lépést sem tett a török elvárások teljesítése érdekében, s enélkül a török kormány nem tud rábólintani Svédország NATO-csatlakozására.

A Svédország NATO-csatlakozásáról folytatott tárgyalások az után akadtak el, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette: Stockholm nem számíthat Ankara támogatására, miután Svédországban egy tüntetésen a török elnököt mintázó bábut akasztottak fel, egy másik megmozduláson pedig egy dán szélsőjobboldali aktivista elégette a Korán egy példányát a stockholmi török nagykövetség épületénél. Emellett Törökország azon Svédországban élő emberek, többnyire kurdok kiadását kéri Stockholmtól, akiket terrorizmussal gyanúsítanak.

Ankara azt veti Stockholm szemére, hogy a Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjainak ad menedéket.

Február közepén, ankarai látogatása során Jens Stoltenberg NATO-főtitkár viszont kijelentette: eljött az ideje jóváhagyni Finnország és Svédország NATO-tagságát.

Svédország a maga részéről többször hangsúlyozta: teljesíti kötelezettségeit, amelyeket a júniusi madridi NATO-csúcson vállalt, noha a Korán-égetéssel kapcsolatban Tobias Billström svéd külügyminiszter azt mondta, a vallás nem volt része az alkunak. Kijelentette, hogy a jelen körülmények között le kell csillapítani a kedélyeket, a megbeszélések szakértői szinten folytatódnak, de a szólásszabadságból Stockholmban nem engednek.

Svédország Finnországgal együtt tavaly, Ukrajna megtámadása után kérte felvételét a NATO-ba. Az Egyesült Államok és az észak-atlanti szövetség több más tagja kiemelte, reméli, a két észak-európai ország már a vilniusi júliusi NATO-csúcson csatlakozhat a szövetséghez. Új tagok felvételéhez minden NATO-tagállam hozzájárulása szükséges.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török államfő (j) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az ankarai elnöki palotában tartott sajtótájékoztatójuk végén, 2022. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Necati Savas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.