időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Második világháborús bomba került elő Németországban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.04. 10:54 2023.02.04. 14:36
Második világháborús bomba került elő Németországban

Második világborús bombát hatástalanítottak péntek késő este Németország délnyugati részén, ezt követően újraindult a vonatközlekedés az egyik országos fővonalon – számolt be a német Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság. A 250 kilogrammos második világháborús bombát egy kotrógépkezelő találta meg a Karlsruhe–Bázel vasútvonal közelében pénteken korábban. A forgalmas fővonalon a teljes vasúti forgalom, beleértve a helyközi vonatokat is, érintett volt, amíg a szakértők a csaknem 80 centiméter hosszú szerkezetet vizsgálták – közölte a DB.

A tűzszerészek arra jutottak, hogy azt ellenőrzött módon kell felrobbantani. A helyszín környékét ezért kiürítették. Az evakuálás mintegy ötezer embert érintett.

Nem sokkal éjfél után az offenburgi rendőrség a Twitteren bejelentette, hogy a bomba sikeres megsemmisítése után minden lezárást feloldottak, és a lakosok visszatérhettek házaikba és lakásaikba. A közeli A5-ös autópályát is újra megnyitották a forgalom előtt.

 Még sok évtizeddel a második világháború után is előfordulnak bombák az építkezések során.

Évente átlagosan még mindig mintegy 1300 tonna robbanóanyagot találnak Németország-szerte. Több száz fel nem robbant bombát hatástalanítanak.

A legtöbbjük az 1942 és 1945 közötti időszakból származik, amikor Németországot a levegőből bombázták. Azt nem tudni, hogy mennyi lőszer van még a föld alatt. A stuttgarti tartományi tanács szerint csak Baden-Württemberg tartományban százezer tonna lőszer hullott le a háború alatt, amelynek 10-15 százaléka nem robbant fel.

Borítókép: Építési munkálatok folynak a Karlsruhe–Bázel vasútvonal közelében, ahol második világháborús bombát találtak (Fotó: AFP/Frank Hammerschmidt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.