Megvan Donald Trump első kihívója republikánus oldalon?

Nikki Haley korábbi kormányzó februárban bejelentheti indulási szándékát a 2024-es elnökjelöltéségért folytatott versenyben. Amennyiben diadalmaskodik, úgy ő lehet az első női elnökjelölt a Republikánus Párt történelme során. Erre a felmérések szerint ugyanakkor kevés az esély.

2023. 02. 01. 19:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nikki Haley, Dél-Karolina korábbi republikánus kormányzója lehet az első hivatalos kihívója Donald Trump volt elnöknek a 2024-es elnökjelöltségért folytatott versenyben – számolt be a Washington Post amerikai napilap. Névtelen forrásokra hivatkozva arról cikkeztek, hogy Haley – aki egyébként Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete volt – támogatóihoz intézett videóüzenetben már a héten bejelentheti indulását. Hivatalosan ezt minden bizonnyal február 15-én, egy charlestoni esemény részeként fogja megtenni – írták. 

Nikki Haley (balra) és Donald Trump. Fotó: Twitter

Mióta Trump a tavaly novemberi félidős választásokat követően bejelentette, hogy 2024-ben újra megmérettetné magát az elnöki székért, más republikánus politikus még nem tett hasonló nyilatkozatot. Pedig jelöltekből nincs hiány: a már említett félidős szavazásokon elsöprő győzelmet arató Ron DeSantis floridai kormányzótól kezdve Greg Abbott texasi kormányzón át Trump korábbi alelnökéig, Mike Pence-ig az amerikai sajtó rengeteg nevet bedobott már a képzeletbeli kalapba, az azonban némileg meglepő, hogy éppen Haley az első, aki hivatalosan bejelentheti indulását. 

Semmi előnye nincs annak, hogyha valaki ilyen korán jelentkezik

– fogalmazott David Urban, Trump korábbi tanácsadója. Ennek okát leginkább azzal magyarázta, hogy senkinek nem érdeke egy az egyben megküzdeni Trumppal, így ameddig nem lesz több jelentkező, addig a potenciális jelöltek nagy része kivár. A Washington Post információi szerint vannak olyan politikusok, akik abban bíznak, hogy Trump és a legesélyesebb ellenfelének tartott DeSantis tavasszal olyan „véres csatát” vívnak majd egymással, amely mindkettejük népszerűségének ártani fog. 

Jelenleg nem látok arra utaló jelet, hogy elveszíthetné az előválasztásokat

– utalt Donald Trump párton belüli jelentős befolyására és támogatottságára David Urban. A volt elnök egyébként ENSZ-nagykövete ambícióival kapcsolatban korábban úgy fogalmazott: „szíve joga, hogy indul-e vagy sem”.

Nikki Haley azonban máshogy látja: – Igen, én lehetek az a vezető, aki változást hozhat – fogalmazott korábban a Fox Newsnak adott interjújában. Amennyiben diadalmaskodik, akkor az indiai bevándorló családból származó politikus lehet az első női republikánus elnökjelölt az amerikai történelem során. Erre azonban nem sok az esély

a Morning Consult elemzőintézet felmérése alapján a republikánus szavazók mindössze három százaléka voksolna rá az előválasztáson. 

A listát egyébként Trump vezeti 48 százalékkal, mintegy 17 százalékponttal megelőzve a második helyen szerepelő DeSantist.

Borítókép: Nikki Haley egy georgiai kampányeseményen 2022. november 6-án (Fotó: Reuters/Jonathan Ernst)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.