Mexikó nem kér az amerikai migránsvédelmi programból

Mexikó ellenzi a „Maradj Mexikóban!” menekültügyi politika keretében, még az előző kormány által indított, úgynevezett Migránsvédelmi Program (MPP) újraindítását, amelynek értelmében a menedékkérőknek az amerikai határ déli oldalán kell maradniuk kérelmük elbírálásának ideje alatt – közölte hétfőn a mexikói kormány.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 07. 9:08
Migrants give up caravans and turn themselves in at Mexico's southern border
epa10440420 Migrants of various nationalities line up to process immigration papers, in the city of Tapachula, Chiapas, Mexico, 30 January 2023. Groups of hundreds of migrants from Haiti, Venezuela, Cuba, Ecuador, Colombia and other regions of the world have given up walking in caravans from the southern border of Mexico to, instead, turn themselves in to the National Institute of Migration (INM). EPA/Juan Manuel Blanco Fotó: Juan Manuel Blanco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök korábban a jelenleg felfüggesztett program megszüntetésére törekedett, azonban több amerikai állam, köztük Texas és Missouri pert indított a folytatása érdekében. Ennek eredményeként 2022 decemberében egy amerikai bíróság felfüggesztette a program felszámolását, mondván, a belbiztonsági minisztériumnak nem sikerült megfelelően megindokolnia, miért hatástalan és megszüntetendő az MPP.

A mexikói külügyminisztérium nem indokolta meg, miért ellenzi a program újraindítását. Aktivisták szerint az MPP miatt a menedékkérők veszélyes határvárosokban kénytelenek vesztegelni, ahol akár el is rabolhatják őket.

A program keretében, Donald Trump elnöksége alatt mintegy 74 000 ember haladt át Mexikón – közölte a mexikói külügyminisztérium. Ez a szám Joe Biden elnöksége alatt 7500-ra csökkent – tették hozzá.

A washingtoni belbiztonsági minisztérium tudatta: továbbra is bírósági úton próbálják elérni, hogy az MPP-t meg lehessen szüntetni.

 

A program végrehajtása, ahogy a bíróság azt elrendelte, mindig is attól függött, hogy a mexikói kormány hajlandó-e visszafogadni az ez alapján visszaküldött embereket

 

 – tette hozzá Marsha Espinoza, a tárca szóvivője.

A Biden-kormányzat úgy igyekszik csökkenteni az Egyesült Államok déli határára érkezők számát, hogy kubai, haiti, nicaraguai és venezuelai állampolgároknak előjegyzési rendszeren keresztül biztosít belépési lehetőséget az országba. Az amerikai kormány szerint a program bizonyos mértékben sikeres, az említett országokból érkező emberek száma jelentősen csökkent. Emberi jogi szervezetek a programba más országok bevonását is sürgetik.

Borítókép: illusztráció (Fotó: EPA/Juan Manuel Blanco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.