Óriási katonai raktár a tét Transznisztriában

A moldáv–ukrán határ melletti raktárban tízezer tonna lőszert őriznek orosz katonák.

null
A moldovai Cobasna település a Google műholdképén. (Forrás: Google Maps)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A térség legnagyobb katonai raktára is a tét Transznisztriában, a Moldovai Köztársaság keleti, szakadár régiójában, amellyel kapcsolatban Ukrajna és Oroszország is üzeneteket küldött az utóbbi napokban. Míg Kijev – titkosszolgálati információkra hivatkozva – egy moldovai orosz beavatkozás reális veszélyeiről beszél, addig Moszkva ukrán fenyegetést sejt Transznisztria határainál.

Senkinek ne legyenek kétségei afelől, hogy az Oroszországi Föderáció fegyveres erői megfelelő választ fognak adni a kijevi rezsim provokációjára, ha az mégis bekövetkezik, és biztosítani fogják honfitársaink, az orosz békefenntartó kontingens, az orosz erők operatív csoportjának katonái és a katonai raktárak védelmét a transznisztriai Cobasna településen

– közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

A szovjet csapatok európai kivonása után kialakított cobasnai lőszerraktárakat, amelyekben jelenleg több mint húszezer tonna lőszert tárolnak, oroszok őrzik.

A hadianyag elszállítása és hatástalanítása 2003-ban megkezdődött, ám a moldovai belviszály súlyosbodásakor félbeszakadt. A Ziarul de Garda moldovai portál arról ír, hogy szakértők szerint a Transznisztriában tárolt fegyverekből sok Líbiába, onnan pedig Irakba került, a lőszerek egy részét Csecsenföldön találták meg. Alexandr Esaulenco, a Moldovai Köztársaság Hírszerző és Biztonsági Szolgálatának igazgatója nemrég azt közölte: Oroszország növelte az ukrán határtól csupán négy kilométerre található cobasnai lőszerraktárt őrző orosz katonák számát. 

Korábbi chisinaui vélemények szerint a raktárban tárolt, jelentős részben lejárt szavatosságú lőszereknél olyan kémiai folyamatok indulhatnak be, amelyek hatalmas, a Hirosimára vagy Nagaszakira ledobott atombombák hatásával egyenértékű károkat okozó robbanást idézhetnek elő.

Tavaly áprilisban a transznisztriai belügyminisztérium arról számolt be, hogy drónokat indítottak és tüzet nyitottak Ukrajnából a moldovai szakadár régió felé. Akkor több több incidenst is jelentettek Transznisztriából. Kijev szerint ezek olyan, az oroszok által végrehajtott hamis zászlós műveletek voltak, amellyel konfliktust akartak szítani.

 

Borítókép: A moldovai Cobasna település a Google műholdképén. (Forrás: Google Maps)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.