Terror Észak-Írországban – ismét lecsapott az Új IRA

Megbolydult a brit közélet egy rendőrnyomozó megtámadása után. Észak-Írországban Omagh városában maszkos támadók egy sportáruház parkolójában támadtak John Caldwellre, aki fiával éppen focilabdákat pakolt autójába. Caldwell az első lövés eldördülését követően menekülni próbált, azonban futás közben, és még a földön fekve is többször meglőtték; kritikus állapotban szállították kórházba. A szerdai támadást követően az ír rendőrség pénteken közölte, hogy komoly erőforrásokat szánnak a jövőben az Új IRA-val kapcsolatos nyomozásra.

Magyar Nemzet
2023. 02. 25. 11:15
null
Északír rendőri főtiszt és pártok vezetői (Forrás: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy észak-írországi, köztiszteletben álló rendőrnyomozó ellen elkövetett merényletet követően  az észak-írországi rendőrség pénteken bejelentette, figyelmük középpontjába került az akciót felvállaló Új Ír Köztársasági Hadsereg (Új IRA), így a jövőben még jelentősebb forrásokat fordíthatnak a csoporttal kapcsolatos nyomozati és rendőri cselekmények tervezésére és végrehajtására. „Folyamatosan azt érzékeljük, hogy ezek az elemek ilyen és ehhez hasonló támadások végrehajtásán dolgoznak” – fogalmazott egy rádióinterjúban Mark McEwan helyettes rendőrfőtiszt a magát Új IRA-nak nevező csoport tevékenységére utalva.

Szerda este John Caldwell rendőrnyomozó fiával egy sportáruház parkolójából készült távozni, amikor egy kisebb, sötét színű autóból maszkos támadók ugrottak elő, és tüzet nyitottak Caldwellre, akire még akkor is tüzeltek, mikor már a földön feküdt. A merénylők ezt követően elmenekültek. Az esetnek szemtanúi voltak a közeli középiskola tanulói is.

Szombatra öt gyanúsítottat letartóztattak, illetve találtak egy kiégett autót is Omagh közelében; minden bizonnyal ez szerepelt a kamerafelvételeken is. A gyanúsítottak kihallgatásáról nem jelent meg bővebb információ.

Az Új Ír Köztársasági Hadsereg  2012. óta aktív, és bár tagjai hajlamosak IRA-ként hivatkozni rá, csak sok áttéttel van köze az Ír Köztársasági Hadseregként, majd Ideiglenes Ír Köztársasági Hadseregként elhíresült paramilitáris csoporthoz, amely a XX. században viselt véres belháborút a brit hatalomgyakorlás ellen 1998-ig. Az Új IRA terrorcselekményekkel hívja fel magára a figyelmet, melyeket egy-kétévenkénte követtek el eddig: 2019-ben megöltek egy újságírónőt, illetve 2012-től kezdve több büntetés-végrehajtási tisztet és rendőröket is.

Annak ellenére, hogy a brit belbiztonsági ügyekért felelős MI5 2022 márciusában Észak-Írországra vonatkozóan a terrorfenyegetettséget „súlyos” szintről „jelentős” szintre csökkentette, Bradon Lewis akkori északír államügyekért felelős miniszter hangsúlyozta, ez nem lehet az önteltség ideje, mivel még mindig vannak, akik ártani akarnak Észak-Írországnak.

A támadást mind Rishi Sunak brit kormányfő, valamint a legnagyobb ír pártok vezetői nyilatkozatban ítélték el.

 

Borítókép: Simon Byrne, az észak-írországi rendőri erők főtisztje a nagyobb ír pártok vezetőivel sajtótájékoztatót tart a John Caldwell nyomozó elleni merényletet követően 2023. február 24-én (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.