Újabb amerikai jelentés hibáztatja Pekinget a koronavírus eredete miatt

Az energiaügyi minisztérium hírszerzői által készített beszámoló szerint a legvalószínűbb a laboratóriumi szivárgás.

Magyar Nemzet
2023. 02. 27. 7:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma szerint a koronavírus-járvány kirobbanásának legvalószínűbb oka egy kínai laboratóriumi szivárgás − számolt be a CNN egy friss hírszerzési jelentésre hivatkozva. Ez tovább növeli a kormányon belüli megosztottságot, ami a vírus eredetét illeti, az elmúlt évek különböző jelentései gyakran ellentmondanak egymásnak. Egy 2021-ben napvilágot látott beszámoló szerint az amerikai hírszerzési ügynökségek közül négyen azon az állásponton voltak, hogy a vírus természetes úton fejlődött ki, az első eset pedig állatról emberre terjedt. Ezzel szemben egy ügynökség már akkor is a laboratóriumi szivárgást tartotta a legvalószínűbbnek. 

Fontos megjegyezni, hogy ezek a jelentések általában alacsony bizalmi szintűek − akárcsak a mostani −, ami azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló információk nem elég megbízhatóak, vagy nem elegendők ahhoz, hogy biztos következtetéseket lehessen levonni belőlük.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó elmondta, a hírszerzési ügynökségek továbbra is megosztottak a kérdésben, Joe Biden elnök ugyanakkor rengeteg erőforrást különít el annak érdekében, hogy végre pontot tehessenek az ügy végére. Az amerikai hatóságok még 2020 májusában kezdtek el nyomozni a vírus eredete után, azonban − állításuk szerint − nagyon megnehezíti a dolgukat, hogy Peking szinte egyáltalán nem működik együtt ezen a téren. Egy szintén vizsgálódó amerikai laboratórium már 2020 májusában arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg egy vuhani katonai laborból „szökhetett ki” a vírus, ugyanakkor abban az időben ennek még az említése is tabu volt.

Ezt a teóriát egyébként kezdetek óta a republikánus képviselők szeretnék minél jobban kivizsgálni, a demokraták eleinte elbagatellizálták ennek lehetőségét. 

Örülök neki, hogy az energiaügyi minisztérium végre levonta azokat a következtetéseket, amelyekre én már régen rájöttem

− fogalmazott a képőviselőház külügyi bizottságának elnöke, Mike McCaul. A politikus szerint a Biden-adminisztrációnak az elkövetkezendő időszakban mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Pekinget felelősségre tudják vonni, valamint annak érdekében is, hogy ehhez hasonló szivárgás a jövőben sehol ne történhessen meg. 

A laboratóriumi szivárgás forgatókönyvét 2020 őszén egy Kínából elmenekült virológus is megerősítette, valamint több kínai tudós szerint is hazudott kormányuk a vírus eredetével kapcsolatban. 

Borítókép: koronavírus-tesztet tart egy egészségügyi dolgozó az amerikai Jericho városában, 2020. március 21-én (Fotó: Getty Images/Bruce Bennett)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.