Újra szabadlábon a gyermekeket szexuálisan zaklató rocksztár

Büntetése felének letöltése után, pénteken szabadlábra helyezték Gary Glittert, akit 2015-ben 16 év börtönre ítéltek gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 03. 17:01
Glitter, Gary
London, 2015. február 5. Gary Glitter 71 éves brit énekes-dalszerzõ megérkezik egy londoni bíróságra 2015. február 5-én. A 70-es évek popikonját két fiatal lány megrontásával vádolják. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga) Fotó: FACUNDO ARRIZABALAGA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hetvenes évek glam rock korszakában még világsztárként ünnepelt 78 éves angol rockveterán – akinek eredeti neve Paul Gadd – a vád szerint három gyermekkorú leány sérelmére követte el a terhére rótt bűncselekményeket 1975 és 1980 között. Glitter ellen gyermekek elleni nemi erőszak többrendbeli kísérlete, illetve tényleges nemi erőszak címén emeltek vádat, és a londoni Southwark kerület koronabíróságának esküdtszéke nyolc éve bűnösnek mondta ki az egykori énekest.

A bíróság ezután rótta ki rá a 16 év szabadságvesztést.

A vádpontok egyike szerint Glitter 1977-ben egy 12 éves lánnyal szexuális kapcsolatot létesített, miután pezsgővel leitatta. Egy másik áldozata nyolcéves volt, amikor 1975-ben megpróbálta megerőszakolni.

Glitter a per során végig tagadta a bűncselekmények elkövetését, és azzal vádolta egykori áldozatait, hogy kitalálták a szexuális támadásokról szóló történeteket.

Gary Glitter azonban már korábban is többször összeütközésbe került a törvénnyel pedofil-bűncselekmények miatt. Vietnamban 2006-ban három év börtönre ítélték azzal a váddal, hogy ottani villájában, illetve egy szállodában két 11 éves kislánnyal hált.

A volt rocksztárt előzőleg, 1998-ban, egy brit számítástechnikai áruházban is őrizetbe vették, 

miután javításra bevitt számítógépén az áruház technikusai több ezer, gyermekekről készült pornográf fotót találtak.

Glittert annak idején fél év börtönre ítélték, de ebből csak két hónapot ült le.

Gary Glittert 2012-ben vették ismét őrizetbe gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények gyanújával. Az ellene indított eljárás annak a kiterjedt nyomozásnak a része volt, amelyet a Scotland Yard a BBC brit közszolgálati médiatársaságnál akkoriban kirobbant súlyos pedofilbotrány ügyében kezdett.

A vizsgálat előzményeként kiderült, hogy a BBC valaha legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a 2011 októberében 84 évesen elhunyt Sir Jimmy Savile – aki rendszeresen gyermekműsorokat is vezetett – évtizedeken keresztül súlyos szexuális bűncselekmények sorát követte el gyermekkorú lányok és fiúk sérelmére.

A Savile-ügy vizsgálata során került a hatóságok látókörébe Gary Glitter is, miután egy tanú elmondta, hogy látta, amint 

Glitter egy iskoláskorú lánnyal létesít szexuális kapcsolatot Savile öltözőjében a BBC londoni székházában.

Pénteken bejelentett szabadlábra helyezése után a londoni igazságügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy Gary Glitter ezután is szoros rendőri felügyelet alatt marad. A BBC úgy értesült, hogy a volt énekesnek folyamatosan elektronikus nyomkövetőt kell viselnie.

A szexuális bűncselekményekért elítélteknek az angol-walesi törvények alapján hatósági engedélyt kell kérniük, ha külföldre akarnak utazni, nem találkozhatnak felügyelet nélkül gyermekekkel, és a rendőrség internethasználatukat is korlátozhatja.

Borítókép: Gary Glitter brit énekes-dalszerző (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.