Veszélyes járványok törhetnek ki a múlt heti pusztító földrengések miatt

A Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a múlt heti pusztító földrengések miatt veszélyes járványok törhetnek ki Szíriában, amennyiben a fedél nélkül maradt százezrek nem jutnak rövidesen állandó lakáshoz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 16. 18:00
null
Atareb, 2023. február 12. Összedõlt ház romjainál mentõk a török határon fekvõ szíriai Szarmadában 2023. február 12-én, hat nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erõsségû földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 28 ezret, a sérülteké a 80 ezret. MTI/AP/Huszein Malla Fotó: Huszein Malla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jagan Chapagain hangsúlyozta: az ideiglenes, fűtés nélküli menedékhelyeken lévő családoknak sürgősen állandó lakásra van szükségük. 

Továbbra is nagyon szerény körülmények között élnek, nagyon hideg iskolai termekben. Ha ez sokáig folytatódik, annak egészségügyi következményei lesznek

– mondta Chapagain az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban.

Az IFRC főtitkára azután beszélt erről, hogy visszatért Aleppóból, Szíria legnagyobb városából, ahol a polgárháború alatt éveken át heves harcok dúltak. Az északnyugat-szíriai városban 2022-ben kolerajárvány tört ki.

A földrengéseknek újabb járvány lehet a következménye a lakhatásban, az üzemanyag-ellátásban és más infrastruktúrákban okozott károk miatt – mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy a katasztrófa pusztítóan hat a szíriaiak mentális egészségére is.

A konfliktus a gerincüket törte meg, ez a földrengés pedig – úgy vélem – a szellemüket

–  jelentette ki Chapagain.

A múlt hétfői, 7,8-es erősségű, Törökországot és Szíriát megrázó földrengés a lázadók kezén lévő északnyugati területen és a közelben lévő, a kormány ellenőrizte területeken is pusztított. Becslések szerint a szíriai frontvonal két oldalán 3688 ember halt meg, közülük ezernégyszáz a kormány kezén lévő városokban.

Chapagain szerint Aleppó egész városnegyedei ürültek ki, a légi és tüzérségi támadások után – a természeti katasztrófa következtében – sokan már másodjára menekülnek el.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) becslései szerint a földrengés miatt 5,3 millió szíriai lesz hajléktalan, ha nem biztosítanak nekik menedéket és segítséget.

Chapagain szerint a háború által megrongált infrastruktúra újjáépítése az elsődleges cél, a polgárháború és a gazdasági válság miatt azonban nehezebb a földrengés utáni helyreállítás.

Az IFRC 200 millió svájci frankot (77,6 milliárd forint) gyűjtött össze, amelyből 2,4 millió szíriainak szeretne segítséget nyújtani a következő két évben. Az ENSZ 397 millió dollárnyi adományra tett felhívást, amelyből megközelítőleg ötmillió – többnyire szegénységben élő – embert akar támogatni.

 

Borítókép: Összedőlt ház romjai a szíriai Szarmadában február 12-én (Fotó: MTI/AP/Huszein Malla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.