„XVI. Lajost is lefejeztük, Macronnal is megtehetjük!” – skandálták a tüntetők

Folytatódtak a tüntetések Franciaország-szerte, miután Emmanuel Macron a törvényhozást „megkerülve” hirdette ki nyugdíjreformról szóló törvényt, amely 62 évesről 64 éves korra emeli a korhatárt. A demonstrálók egy része XVI. Lajos francia uralkodóhoz hasonlította Macront, azt hangoztatva, hogy „XVI. Lajost is lefejeztük, Macronnal is megtehetjük!”. A szakszervezetek mindemellett a sztrájk fenntartására szólítottak fel, Párizsban már tízezer tonna hulladék halmozódott fel az utcákon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, DW2023. 03. 19. 10:28
null
Párizs, 2023. március 11. A francia kormány tervezett nyugdíjreformja ellen tüntetõkkel összecsapnak rohamrendõrök Párizsban 2023. március 11-én. A nyugdíjkorhatár 62-rõl 64 évre emelését elõirányzó törvénytervezet ellen hetek óta tiltakoznak sztrájkokkal és tüntetésekkel a franciák országszerte. MTI/EPA/Teresa Suárez Fotó: Teresa Suárez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton folytatódtak a nyugdíjreform elleni utcai tiltakozások Franciaországban. Párizsban a rohamrendőrök könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget; a demonstrálók közül többen kukákat gyújtottak fel.

A hatóságok megtiltották a gyülekezést a párizsi Concorde téren és a közeli Champs-Élysées sugárúton, ahol már az előző két este is összecsapások voltak a tüntetők és a rendőrök között.

Rendőrökkel csaptak össze

A rendőrök szerint mintegy négyezer tüntető gyűlt össze a nemzetgyűlés épületénél.

A hatóságok a gyülekezési tilalom elrendelését a „közbiztonság és a közrend elleni súlyos veszély” fennállásával indokolták. Több metrómegállót biztonsági okokból lezártak a belváros környékén.

A Le Monde francia lap tudomása szerint 73 tiltakozót tartóztattak le a hatóságok. A tömeget könnygázzal és vízágyúval oszlatták.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt meg a szükséges többség a törvénytervezet elfogadásához. A reform legfontosabb pontja a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése 62-ről 64 évre. 

A jogszabály kihirdetésére válaszul tömegtüntetések kezdődtek országszerte, lévén több felmérés szerint is a franciák kétharmada ellenzi a kormány reformjait. Macron azonban több ízben kijelentette: a nyugdíjrendszer védelme érdekében szükséges reform végrehajtása elengedhetetlen.

Tiltakozó akciók voltak többek között szombaton Marseille-ben, Toulonban, Brestben, Caenben, Saint-Étienne-ben, Compiegne-ben, Bordeaux-ban és Montpellier-ben is. Nantes-ban is több ezren jelentek meg a CGT szakszervezeti szövetség felhívására, barikádokat emeltek és tüzet gyújtottak az utcákon.

Az ellenzéki pártok két különálló bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a kormány ellen, amelyeket hétfő délután vitatnak meg, ám ezek várhatóan kudarcot vallanak.

Hogyan tovább?

A legnagyobb francia szakszervezetek azt az ígéretet tették, hogy továbbra is mozgósítani fognak és megpróbálják „kikényszeríteni a nyugdíjmódosításokat”. Mindeközben a sztrájk fenntartását kérték a dolgozóktól, többek között a tanároktól, fuvarozóktól, szemétszállítóktól, közlekedési és ipari dolgozóktól.

A párizsi szemétszállítók folytatták a sztrájkot, és péntekre becslések szerint már tízezer tonna szemetet hagytak az utcákon.

A szakszervezeti vezetők előrejelzése szerint egyes francia repülőtereken a járatok csaknem egyharmadát törölték hétfőn a kivonulások miatt. Míg egyes tagok péntek este leállították a Normandiában található Total Energies olajfinomítót is, egy másik finomító blokádját pedig előkészítették.

Borítókép: A francia kormány nyugdíjreformja ellen tüntetőkkel csapnak össze rohamrendőrök Párizsban 2023. március 11-én (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.