„Alakváltó” rakétákat mutatott be az amerikai légierő + videó

Az új elhárítórendszer az eddigieknél is gyorsabb manőverezhetőségre képes.

Magyar Nemzet
2023. 03. 15. 23:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemutatta új „alakváltó” rakétarendszerét az amerikai légierő múlt héten Kolorádóban, amely a jelenleg használatban elhárító rakétákat felülmúlóan képes a levegőben irányt változtatni és a kijelölt célpontját rövidebb úton eltalálni – írja a Foxnews.

Az új fejlesztésű elhatárítórendszer fokozott mobilitását annak köszönheti, hogy a rakétatest a repülés során képes változtatni az alakján, ezáltal kihasználva olyan aerodinamikai lehetőségeket, amelyekre a korábbi elhárító rendszerek még nem voltak képesek. 

Az „alakváltó” rakéták első tervei már az 1950-es években elkészültek, de az akkori technológia még nem tették lehetővé gyártásukat.

A rakétát egy elektronikusan vezérelt rendszer működteti, amely elektromágneses motorok segítségével képes a rakéta alakjának változtatására. A kulcsfontosságú alkatrészeket egy speciális „kompozit burkolat” védi a környezeti behatásoktól – derül ki a légierő közleményéből.

Az elmúlt időszakban különösen megnőtt a röppályájuk gyors megváltoztatása és fokozott manőverezhetőségre képes rakéták iránti igény, ugyanis az Egyesült Államok légterében több olyan azonosítatlan repülő tárgyat is észleltek, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az országra.

Borítókép: 3D-s animáció az „alakváltó rakéta” működéséről (Fotó: YouTube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.