időjárás 18°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Az EU konferenciát szervez az ukrán gyermekek hazatérésének elősegítésére

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.23. 23:01
Az EU konferenciát szervez az ukrán gyermekek hazatérésének elősegítésére

Az Európai Unió konferenciát szervez az megszállt ukrajnai területekről Oroszországba deportált több ezer gyermek hazatérésének elősegítésére - jelentette be Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök este az uniós csúcs első napját záró brüsszeli sajtótájékoztatón.

Történelmünk legsötétebb időszakára emlékeztet ez a háborús bűncselekmény

 - jelentette ki.

Mint mondta, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel együttműködve nemzetközi összefogást kezdeményez a hazatérésükhöz szükséges támogatásért.

Véleménye szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsa Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen teljes mértékben indokolt, mivel a 16 ezer gyermekből eddig csak 300-an tértek vissza szülőföldjükre. 

Felhívta a figyelmet, hogy minden lehetséges intézkedést meg kell tenni a gyermekek hollétének felkutatása érdekében, ehhez az ENSZ illetékes szervei is segítséget fognak nyújtani.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bizottság hetenkénti ülésére érkezik Brüsszelben 2023. március 22-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.