Betiltaná a Nemzetközi Büntetőbíróságot az orosz parlament elnöke

A bíróság munkáját támogató személyek büntethetőségét részletező jogszabályokat szeretne elfogadni Vjacseszlav Vologyin.

Magyar Nemzet
2023. 03. 25. 10:06
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament, a Duma elnöke 2020-ban (Fotó: Wikimedia Commons / duma.gov.ru)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz parlament elnöke szombaton a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tevékenységének betiltását javasolta, miután a bíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin elnök ellen, háborús bűnökkel vádolva őt.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségeseként emlegetett Vjacseszlav Vologyin úgy nyilatkozott, hogy szükség van az ICC oroszországi tevékenységének betiltására, illetve azok büntethetőségére, akik segítik és támogatják a büntetőbíróság munkáját.

Ki kell dolgozni a jogszabályok módosítását, amelyek tiltják az ICC bármilyen tevékenységét hazánk területén

– szögezte le egy, a Telegram platformon írt bejegyzésében.

Vologyin rámutatott, hogy az Egyesült Államok törvényekkel akadályozta meg, hogy állampolgárait valaha is a Hágában székelő bíróság elé állítsák, és Oroszországnak ezt a munkát folytatnia kell.

Az ICC-nek Oroszországon belül nyújtott bármilyen segítség vagy támogatás a törvény szerint büntetendő

 – mondta.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt még múlt hét pénteken adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Az ICC azzal vádolja Putyint, hogy részt vett a gyermekek deportálásában, és azt állítja, hogy alapos oka van feltételezni, hogy a cselekményeket közvetlenül, illetve másokkal együttműködve követte el. Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen is elfogatóparancs van érvényben.

Moszkva tagadta a vádakat és a bűncselekmények elkövetését, Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács jelenlegi elnökhelyettese pedig egy interjúban elmondta, „bármely ország Vlagyimir Putyin letartóztatására irányuló lépéseit Oroszország hadüzenetnek tekintené”. Medvegyev hozzátette, országa nevetségesnek tekinti a Putyin ellen elfogatóparancsot kiadó Nemzetközi Büntetőbíróságot, ami szerintük egy inkompetens szervezet, amiben idióták ülnek.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön leszögezte, az Európai Unió egységesen támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság, az ukrajnai háborúban elkövetett bűncselekmények elszámoltatását célzó munkáját és vizsgálatát az ukrán gyerekek Oroszországba való elhurcolása miatt.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament, a Duma elnöke 2020-ban (Fotó: Wikimedia Commons/Duma.gov.ru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.