Challenger 2 tankkal ment egy kört az ukrán védelmi miniszter + videó

Újabb nyugati fegyverek érkeztek meg Ukrajnába.

Magyar Nemzet
2023. 03. 29. 8:43
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Öröm volt elmenni az első ukrán Challenger 2-esekkel egy körre. A tanokok, melyeket az Egyesült Királyságtól kaptunk, nemrégiben megérkeztek az országba. Ezek a csodálatos gépezetek hamarosan megkezdik harci küldetésüket!” – örömködött a közösségi médiában közzétett videóban Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

A felvételen több brit harckocsi sorakozik, immár mindegyiken ukrán zászló lobog. A tárcavezető maga is tankba szállt, és megköszönte az Egyesült Királyságnak a segítséget.

A britek 14 korszerű Challenger 2-es harckocsit, hozzájuk való lőszert (köztük a szegényített uránt tartalmazó páncéltörőt), valamint alkatrészeket adományoztak az ukránoknak. A brit védelmi miniszter hétfőn jelentette be, hogy az ukrán harckocsizók többhetes kiképzése is befejeződött, hazatérhettek.

 

Olyan ez a tank számunkra, mint egy gyémánt. Szerintem ez a legjobb tank a világon

 

– nyilatkozta a kiképzés után az egyik ukrán katona.

Az ukrán védelmi minisztérium bejegyzéséből pedig az is kiderült, hogy nem csak Challenger 2-esek futottak be. Egy olyan képet is közzétettek, amelyen amerikai Stryker kerekes, páncélozott szállítójármű és Cougar páncélozott harcjármű és német Marder lánctalpas, páncélozott szállító járművek látszanak.

A minap Olaf Scholz német kancellár is bejelentette, hogy leszállították az első Leopard 2-es harckocsikat is.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a szállítások az előre meghatározott ütemben történnek, és a korszerű nyugati technika egy része tavaszra valóban megérkezett Ukrajnába. Ez megnyithatja az utat akár egy áprilisi–májusi ukrán ellentámadás előtt is.

Borítókép: Nyugati fegyverek érkeztek Ukrajnába. (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.