Két embert szúrtak le Lisszabonban egy iszlám intézményben

Egyelőre korai lenne megmondani, milyen indíttatású bűncselekmény történt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters2023. 03. 28. 14:23
null
Lisszabon, 2023. március 28. Rendõrök a portugál fõváros Ismaili Központ nevû iszlám intézmény bejáratánál 2023. március 28-án, miután egy férfi késsel rátámadt az épületben lévõkre. A támadásban két ember életét vesztette, a késelõt a rendõrség a tettének elkövetése után nem sokkal elfogta és õrizetbe vette. MTI/EPA/LUSA/Antonio Cotrim Fotó: Antonio Cotrim
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Késsel támadtak meg több embert kedden a lisszaboni iszmáilita központban. Legalább ketten életüket vesztették, többen megsebesültek – jelentette be a portugál rendőrség. Hozzátették, a támadás során egy ismeretlen férfi egy nagyméretű késsel a kezében közelítette meg a muszlim csoport intézményét délelőtt 11 óra körül.

Beszámolójukból kiderült, hogy egy 20 és egy 40 éves nő hunyt el. Nazim Ahmad, a liszaboni iszmáiliták vezetője közölte: 

a halálra késelt nők a központ portugál alkalmazottai voltak, az elkövető egy afgán menekült.

A Portugáliában élő afgán közösség vezetője, Omed Taeri megerősítette, hogy úgy tudja, a késelő egy háromgyerekes afgán menekült, aki egy éve él Portugáliában, és nem tudja feldolgozni, hogy még görögországi tartózkodásuk alatt meghalt a felesége.

Mivel tettének elkövetése után a támadó nem volt hajlandó letenni a kését, a rendőrök meglőtték. A férfit ezután a portugál főváros egyik kórházába szállították. A Twitteren a rendőrség arra szólította fel a lakosokat, hogy kerüljék el a muszlim központ környékét.

A késelés után a rendőrök arra szólították fel a lakosokat, kerüljék el az iszmáiliták központját. Fotó: Antonio Cotrim

António Costa portugál miniszterelnök azt mondta, egyelőre korai lenne minősíteni, hogy pontosan milyen indíttatású bűncselekmény történt. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy szerinte egy elszigetelt esetről van szó.

Európán belül Portugáliában él az egyik legnagyobb, mintegy hétezer fős iszmáilita közösség. 

Az iszlám síita ágához tartozó kisebbség a világ minden táján jelen van, a mintegy 12-15 millió főre tehető közösség tagjai több mint 25 országában élnek. Szellemi vezetőjük Aga Kán, aki maga is Portugáliában él, és 2019 óta portugál állampolgársága is van. Az iszmáiliták szervezete 2015-ben gazdasági és tudományos megállapodást kötött a portugál állammal, így a közösség nemzetközi központja is Portugáliában van. Az iszmáiliták ellen korábban csak Pakisztánban történtek hasonló támadások, amelyeket radikális szunniták követtek el, akik szerint az iszmáiliták deviáns, alacsonyabb rendű felekezet az iszlámon belül – tette hozzá az MTI.

Borítókép: rendőrök a portugál főváros Ismaili Központ nevű iszlám intézmény bejáratánál 2023. március 28-án (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Antonio Cotrim)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.