Kiriákosz Micotákisz: Emberi hiba okozhatta a vonatbalesetet

A miniszterelnök arról beszélt, elszámoltatják a görögországi tragédia felelőseit.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, MTI2023. 03. 01. 20:12
MICOTÁKISZ, Kiriákosz
Lárisza, 2023. március 1. A görög miniszterelnöki iroda által közreadott képen Kiriákosz Micotakisz görög kormányfõ (j2) és Kosztasz Karamanlisz közlekedési miniszter (b) látogatást tesz a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra. Az ütközéstõl több kocsi kisiklott, és lángba borult. A szerencsétlenségben legkevesebb 36-an életüket vesztették, 85-en megsérültek. MTI/AP/Görög miniszterelnöki iroda/Dimtirisz Papamicosz Fotó: Dimtirisz Papamicosz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel arra mutat, hogy a tragédia emberi hiba miatt következett be – fogalmazott a nemzethez intézett televíziós beszédében Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a súlyos vonatbalesetet követően. Szerdára virradóan egy Athénból az ország északi részébe, Szalonikibe tartó személyvonat és egy Szalonikiből Láriszába tartó tehervonat ütközött össze az ország középső részén fekvő Lárisza előtt. A vonat 350 utast szállított. 

A tragédiának már 38 halálos áldozata van, 57 embert pedig kórházban kezelnek sérüléseik miatt. 

Közülük hatan továbbra is kritikus állapotban vannak, és intenzív osztályon ápolják őket.

– A baleset örökre megmarad a kollektív emlékezetünkben – tette hozzá a kormányfő, kiemelve, hogy nem volt még példa ehhez hasonlóan súlyos vasúti tragédiára az ország életében.

Kiriákosz Micotákisz egyúttal köszönetet mondott a mentési munkálatok résztvevőinek, köztük a tűzoltóknak, a mentőknek, az egészségügyi szolgálat tagjainak, a rendőrségnek és a helyi tisztviselőknek. A görög tűzoltóság közlése szerint a keresés egész éjszaka folytatódik az áldozatok után, jelenleg 72 tűzoltó, valamint öt speciális katasztrófaelhárító csapat vesz részt a mentésben.

A kormányfő megígérte, hogy a történtek végére jár, és közölte, hogy független vizsgálat lefolytatását szorgalmazta.

Az igazságszolgáltatás el fogja végezni a munkáját és elszámoltatja a felelősöket

– mondta, és arra szólította fel a lakosságot, hogy maradjanak egységesek a tragédia idején.

A tömegbaleset hatására szerdán benyújtotta lemondását Kosztasz Karamanlisz görög közlekedési miniszter, aki közleményében azt írta: kötelessége lemondani, mert ez a legkevesebb, amit megtehet, hogy tisztelegjen az áldozatok emléke előtt. Hozzátette, hogy vállalja a felelősséget a görög állam régóta tartó kudarcsorozata miatt – tette hozzá az MTI.

 

Borítókép: A görög miniszterelnöki iroda által közreadott képen Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő és Kosztasz Karamanlisz közlekedési miniszter látogatást tesz a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-jére virradóra (Fotó: MTI/AP/Görög miniszterelnöki iroda/Dimtirisz Papamicosz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.