időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Malmői rendőrség: Boldog ramadánt!

Bugnyár Zoltán (Uppsala)
2023.03.26. 18:00
Malmői rendőrség: Boldog ramadánt!

Svédországban a közhivatalok, hatóságok, önkormányzatok, és valójában az összes nem egyházi szervezet kényesen ügyel arra, hogy semmilyen vallással és egyházzal összefüggésbe hozható megnyilvánulása ne legyen. Jó példa erre a karácsony, amikor az önkormányzatok az ünnepi díszkivilágítás és egyéb dekorációk kihelyezésénél minden bibliai szimbólumot kerülnek.

 

Keresztény és zsidó ünnepeket nem tart számon a malmői rendőrség

Egyre többször látni, hogy a vallási semlegesség irányelve alól a muszlim hithez köthető ünnepek kivételt jelentenek. A malmői rendőrség a héten kezdődő ramadánról Facebook-bejegyzéssel emlékezett meg. A posztban megjegyzik, hogy eljött a muszlim böjti hónap ideje. Hozzáteszik, hogy az elmúlt év megpróbáltatásokkal járt – feltehetően elsősorban a Korán-égetésekre és az ennek nyomán kitört erőszakos felkelésekre gondolnak –, illetve hogy szép hónapot és ünneplést kívánnak. „Ramadan Mubarak a malmői rendőségtől” – zárják a bejegyzést. Ugyanezen város rendőrsége nem emlékezett meg a nagyböjtről, amely jelenleg is tart, sem bármilyen más zsidó vagy keresztény ünnepről. Az egyik kommentelő azt kérdezte a poszt alatt, mikor fejezi ki jókívánságait a rendőrség egy zsidó ünnep alkalmából, amire a rendőrség azt válaszolta, hogy minden malmői vallási közösséggel jó kapcsolatot ápolnak, de az összes ünnepről nem tudnak megemlékezni. Malmőben egyébként jelentős számú zsidó kisebbség él. 

Egy frissen megjelent tanulmányból ugyanakkor kiderül, hogy nem érzik magukat biztonságban a városban, sokuk úgy érzi, hogy identitását titkolnia kell, emiatt sokan döntenek a költözés mellett.

 

A toborzásba is beszivárog a gender és az etnikum

A malmői rendőrség tavaly egy fejkendős muszlim rendőrnőt választott toborzókampánya arcának, nyilvánvalóan azért, hogy a muszlim fiatalokat is megszólítsa, részben abban  bízva, hogy ezekkel a majdani rendőrökkel könnyebb lesz a no-go zónák lakosságával szót érteni, részben pedig hogy növelni tudják a képzésre jelentkezők számát, jelenleg ugyanis a rendőr-akadémiai helyek harmada nincs betöltve.

 Ugyanakkor elképzelhető, hogy az ilyen és ehhez hasonló kampányok nem növelik, hanem csökkentik a jelentkezők számát.

A hagyományos, köztiszteletnek örvendő, a társadalmat a bűnözőktől megvédő rendőrkép helyett a toborzás központjában manapság a gender, illetve a szexuális irányultság áll, valamint az etnikai sokszínűség, ami még a szabadelvű svéd társadalomban sem igazán összeegyeztethető a jó rendőrről kialakított képpel.

 

Borítókép: Fotó a malmői rendőrség ramadánt köszöntő bejegyzéséből. (Forrás: Facebook.com/Malmopolisen)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.