Második fordulóra lesz szükség Montenegróban

Milo Djukanovics államfő kihívója Jakov Milatovics közgazdász lesz a második fordulóban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 20. 6:58
DJUKANOVIC, Milo
Podgorica, 2023. március 19. Milo Djukanovic montenegrói elnök, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje nyilatkozik a sajtó képviselõinek, miután voksolt Podgorica egyik szavazóhelyiségében 2023. március 19-én, a montenegrói elnökválasztás napján. MTI/EPA/Boris Pejovic Fotó: Boris Pejovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes eredmények szerint egyik jelölt sem győzött az elnökválasztás első fordulójában vasárnap Montenegróban, így második fordulót kell tartani – közölték a CeMI ellenőrző és kutatóközpont képviselői.

A részeredmények alapján a legtöbb szavazatot a hivatalban lévő köztársasági elnök, Milo Djukanovics kapta (35,3 százalék). A második helyen Jakov Milatovics közgazdász, korábbi gazdaságfejlesztési miniszter, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje végzett (29,3 százalék), míg a harmadik Andrija Mandics, a szerbbarát Demokratikus Front jelöltje lett (19,1 százalék). Milo Djukanovics kihívója eszerint Jakov Milatovics lesz a második fordulóban.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a maradék öt jelölt kit fog támogatni a második fordulóban, hiszen erről eddig nem nyilatkoztak.

Az államfő tisztsége elsősorban protokolláris; képviseli az országot külföldön, jóváhagyja a törvényeket, kiírja a parlamenti választásokat, javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, valamint az alkotmánybíróság elnökére és tagjaira. Emellett javaslatot tehet a parlamentnek népszavazás megtartására, amnesztiát hirdethet és állami kitüntetéseket adományozhat.

MILATOVIC, Jakov
 Jakov Milatovics, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje voksol Podgorica egyik szavazóhelyiségében 2023. március 19-én (Fotó: MTI/AP/Risto Bozovic)

Az országos választási bizottság hétfőre ígért végleges eredményeket. Az elnökválasztás második fordulóját pedig április 2-án rendezik meg. A választásra jogosultak 64,06 százaléka vett részt a vasárnapi voksoláson. Öt évvel ezelőtt a részvételi arány 63,92 százalékos volt.

 

Borítókép: Milo Djukanovics montenegrói elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután voksolt Podgorica egyik szavazóhelyiségében 2023. március 19-én, a montenegrói elnökválasztás napján (Fotó: MTI/EPA/Boris Pejovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.