Összeütközött két katonai helikopter

Gyakorlatozás közben összeütközött az amerikai hadsereg két HH–60 Blackhawk típusú helikoptere Kentucky fölött – közölte Nondice Thurman amerikai katonai szóvivő csütörtökön.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 30. 11:24
HH 60 -Black Hawk
Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baleset szerda éjjel történt a Kentucky állam délnyugati részén található Trigg megyében, a Fort Campbell katonai támaszpont közelében. A szerencsétlenség okát vizsgálják. A szóvivő azt mondta, hogy a legénységről egyelőre nem tudni biztosat.

Andy Beshear, Kentucky állam kormányzója a Twitteren azt írta: számítani lehet rá, hogy a balesetnek halálos áldozatai is vannak.

Helyi médiaértesülések szerint akár kilencen is életüket veszthették 

– írta honlapján a BBC brit műsorszolgáltató.

A két helikopter a 101. légi szállítású hadosztály kötelékébe tartozott, amely az amerikai hadsereg egyetlen légi támadó hadosztálya, és amely jelentős múlttal rendelkezik nemzetközi konfliktusövezetekben. A hadosztályt – amelynek beceneve Screaming Eagles, azaz Vijjogó Sasok – 1942-ben hozták létre, és kulcsszerepet játszott az 1944-es normandiai partraszállás utáni harcokban. A hadosztály katonáit közel nyolcvan év után tavaly ismét Európába vezényelték az ukrajnai konfliktus miatt.

A HH–60 Blackhawkot különféle katonai műveletek támogatására tervezték, beleértve a légi támadásokat és a sebesültek evakuálást.

2018-ban hét katona vesztette életét, amikor egy HH–60-as lezuhant Irakban. A katonai vizsgálat később megállapította, hogy a helikopter a pilóta hibája következtében szenvedett balesetet, miután nekiütközött egy két épület között vízszintesen kifeszített acélkábelnek – emlékeztetett a The New York Times.

Borítókép: HH–60 Blackhawk helikopter (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.