időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Összeütközött két katonai helikopter

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.30. 11:24 2023.03.30. 11:32
Összeütközött két katonai helikopter

Gyakorlatozás közben összeütközött az amerikai hadsereg két HH–60 Blackhawk típusú helikoptere Kentucky fölött – közölte Nondice Thurman amerikai katonai szóvivő csütörtökön.

A baleset szerda éjjel történt a Kentucky állam délnyugati részén található Trigg megyében, a Fort Campbell katonai támaszpont közelében. A szerencsétlenség okát vizsgálják. A szóvivő azt mondta, hogy a legénységről egyelőre nem tudni biztosat.

Andy Beshear, Kentucky állam kormányzója a Twitteren azt írta: számítani lehet rá, hogy a balesetnek halálos áldozatai is vannak.

Helyi médiaértesülések szerint akár kilencen is életüket veszthették 

– írta honlapján a BBC brit műsorszolgáltató.

A két helikopter a 101. légi szállítású hadosztály kötelékébe tartozott, amely az amerikai hadsereg egyetlen légi támadó hadosztálya, és amely jelentős múlttal rendelkezik nemzetközi konfliktusövezetekben. A hadosztályt – amelynek beceneve Screaming Eagles, azaz Vijjogó Sasok – 1942-ben hozták létre, és kulcsszerepet játszott az 1944-es normandiai partraszállás utáni harcokban. A hadosztály katonáit közel nyolcvan év után tavaly ismét Európába vezényelték az ukrajnai konfliktus miatt.

A HH–60 Blackhawkot különféle katonai műveletek támogatására tervezték, beleértve a légi támadásokat és a sebesültek evakuálást.

2018-ban hét katona vesztette életét, amikor egy HH–60-as lezuhant Irakban. A katonai vizsgálat később megállapította, hogy a helikopter a pilóta hibája következtében szenvedett balesetet, miután nekiütközött egy két épület között vízszintesen kifeszített acélkábelnek – emlékeztetett a The New York Times.

Borítókép: HH–60 Blackhawk helikopter (Forrás: Wikipédia)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.