Pusztítás az Egyesült Államokban: Biden a szövetségi költségvetést is megnyitotta + videó

Joe Biden elnök vasárnap kora reggel Mississippi államra vonatkozó sürgősségi nyilatkozatot adott ki, és szövetségi támogatást bocsátott rendelkezésre azon megyék számára, melyek a legnagyobb kárt szenvedték el a péntek esti ítéletidőben.

Magyar Nemzet
2023. 03. 26. 10:32
null
Amory Mississippi, 2023. március 25. Megrongálódott gyár a Mississippi állambeli Rolling Amory Mississippiben 2023. március 25-én, miután tornádó pusztított a városban. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba. MTI/AP/The Northeast Mississippi Daily Journal/Thomas Wells Fotó: Thomas Wells
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnapra huszonötre nőtt a halottak száma, és többtucatnyira a sérülteké, miután egy órán keresztül hatalmas vihar söpört végig az Egyesült Államok egyik legszegényebb térségén, a Mississippi-deltán. Joe Biden amerikai elnök vészhelyzetté nyilvánította a Mississippi állam több megyéjét érintő helyzetet, lehetővé téve azt, hogy szövetségi segítséget kapjanak az ott működő állami intézmények és lakosok. A kutató- és mentőcsapatok vasárnap folytatták a túlélők utáni keresést a romok között.  A szövetségi katasztrófavédelmi ügynökség ügyintézője a tervek szerint vasárnap látogatást tesz az államban, hogy tájékozódjon.

Biden nyilatkozatát követően szövetségi támogatások válnak felhasználhatóvá a helyreállítási erőfeszítések támogatására, beleértve az ideiglenes lakhatást, az otthonok javítását, a nem biztosított vagyoni károkat fedező kölcsönöket és más, egyéni és üzleti kezdeményezéseket – áll a Fehér Ház közleményében.

A forgószél egész háztömböket tett a földdel egyenlővé, házakat rombolt le, leszakította egy templom tornyát és kidöntött egy víztornyot. A helyreállítás még csak most kezdődött, de az Egyesült Államok meteorológiai szolgálata figyelmeztetett, hogy vasárnap további viharos időjárás – beleértve a nagy széllökéseket, jégesőt és esetleges tornádókat – várható Louisiana állam keleti részén, Mississippi déli és középső részén, valamint Alabama államban.

A meteorológiai szolgálat rendelkezésére álló első adatok alapján a tornádó 265 és 320 kilométer/óra közötti széllökéseket okozhatott, de az adatgyűjtés és -összegzés még nem zárult le. A viharjelentésekből és a radaradatokból származó becsléseken alapuló előzetes információk szerint a tornádó több mint egy órán át volt a földön, és legalább 274 kilométert tett meg – mondta Lance Perrilloux, az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat Mississippi állambeli Jacksonban működő irodájának meteorológusa.

– Ez ritka – nagyon-nagyon ritka – mondta, és a hosszú útvonalat a légkör széles körű instabilitásának tulajdonította.

A szupercella, amely a halálos forgószelet létrehozta, úgy tűnik, hogy Alabama északnyugati és észak-középső részén is tornádókat okozott – mondta az időjárási szolgálat Normanben (Oklahoma állam) található Vihar-előrejelző Központjának súlyos viharokkal foglalkozó szakértője.

 

Borítókép: Megrongálódott gyár a Mississippi állambeli Rolling Amory Mississippiben 2023. március 25-én, miután tornádó pusztított a városban. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba (Fotó: MTI/AP/The Northeast Mississippi Daily Journal/Thomas Wells)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.