időjárás 28°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Rendkívüli találkozót tart a kínai elnök és a spanyol kormányfő

Tóth Brigitta (Murcia)
2023.03.30. 15:45 2023.03.30. 15:48
Rendkívüli találkozót tart a kínai elnök és a spanyol kormányfő

Kínába utazott a spanyol miniszterelnök. A dél-európai ország kormánya mindössze egy héttel ezelőtt jelentette be a látogatást. Pedro Sánchez csütörtökön landolt az ázsiai országban, és még aznap találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, ami azért kiemelten fontos, mert ő lesz az első európai vezető, aki asztalhoz ül vele azután, hogy Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyinnal.

 

Az orosz–ukrán fegyveres konfliktus lesz az egyik fő megvitatandó téma kettejük között. 

 

Ugyanakkor nem az egyetlen: a spanyol kormány tájékoztatása szerint ugyanis szó lesz a két ország közötti gazdasági érdekekről, valamint a diplomáciai kapcsolatok 50. évfordulójáról is, amelyek szintén prioritások a küszöbön álló, július 1-jén kezdődő spanyol EU-elnökség miatt.

A kormánypalotából azt a tájékoztatást adták, hogy Pedro Sánchez igyekszik „nem magára erőltetni a közvetítő szerepet” a háborúban, de mindenképpen kifejezi majd véleményét Hszi Csin-pingnek annak kapcsán, hogy kulcsfontosságú szerepet tölthet be a béke megteremtésében. Továbbá tájékoztatja majd arról is, hogy mi a jelenlegi spanyol és európai álláspont a háborúval kapcsolatban.

Spanyol kormányinformációk szerint a találkozó megszervezésében Kína is aktív szerepet vállalt, ugyanis ki akar kerülni a koronavírus-járvány miatt kialakult diplomáciai és politikai elszigeteltségből. Kapcsolatai Spanyolországgal is kihűltek, a kínai vezető utoljára 2018-ban járt az ibériai országban, azóta pedig csak a tavaly novemberi G20-csúcson találkozott Pedro Sánchez kormányfővel.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezik 2023. március 23-án.
(Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.