Rendkívüli találkozót tart a kínai elnök és a spanyol kormányfő

Pedro Sánchez és Hszi Csin-ping fő témája az ukrajnai háború.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 03. 30. 15:45
SÁNCHEZ, Pedro
Brüsszel, 2023. március 23. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezik 2023. március 23-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínába utazott a spanyol miniszterelnök. A dél-európai ország kormánya mindössze egy héttel ezelőtt jelentette be a látogatást. Pedro Sánchez csütörtökön landolt az ázsiai országban, és még aznap találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, ami azért kiemelten fontos, mert ő lesz az első európai vezető, aki asztalhoz ül vele azután, hogy Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyinnal.

 

Az orosz–ukrán fegyveres konfliktus lesz az egyik fő megvitatandó téma kettejük között. 

 

Ugyanakkor nem az egyetlen: a spanyol kormány tájékoztatása szerint ugyanis szó lesz a két ország közötti gazdasági érdekekről, valamint a diplomáciai kapcsolatok 50. évfordulójáról is, amelyek szintén prioritások a küszöbön álló, július 1-jén kezdődő spanyol EU-elnökség miatt.

A kormánypalotából azt a tájékoztatást adták, hogy Pedro Sánchez igyekszik „nem magára erőltetni a közvetítő szerepet” a háborúban, de mindenképpen kifejezi majd véleményét Hszi Csin-pingnek annak kapcsán, hogy kulcsfontosságú szerepet tölthet be a béke megteremtésében. Továbbá tájékoztatja majd arról is, hogy mi a jelenlegi spanyol és európai álláspont a háborúval kapcsolatban.

Spanyol kormányinformációk szerint a találkozó megszervezésében Kína is aktív szerepet vállalt, ugyanis ki akar kerülni a koronavírus-járvány miatt kialakult diplomáciai és politikai elszigeteltségből. Kapcsolatai Spanyolországgal is kihűltek, a kínai vezető utoljára 2018-ban járt az ibériai országban, azóta pedig csak a tavaly novemberi G20-csúcson találkozott Pedro Sánchez kormányfővel.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezik 2023. március 23-án.
(Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.