Részletezte az FBI a saját megállapításait a koronavírus eredetéről

A Covidot okozó új koronavírus eredetével kapcsolatos eredményeit ismertette az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodája, az FBI, miután néhány napja az energetikáért felelős minisztérium is közzétette a saját jelentését. A bizonytalan kutatási környezet és az egymásnak sokszor ellentmondó részinformációk miatt még az amerikai adminisztráció jelentős anyagi forrásokkal gazdálkodó szervei sem tudnak konszenzusra jutni. Azonban az energiaügyi minisztériumhoz hasonlóan az FBI is azon az állásponton van, hogy egy virológiai kutatólaborból szabadult el a vírus.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 03. 01. 8:33
null
Peking, 2023. január 3. Védõmaszkot viselõ utasok a pekingi metrón 2023. január 3-án. A kínai kormány az országos tiltakozások nyomán a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések nagy részét december 7-én radikálisan enyhítette, felhagyott zéró Covid-politikájával. A járványellenes korlátozások feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok. A tudósok figyelmeztették Kínát, hogy az ország a koronavírus-fertõzések többszörös hullámával néz szembe, mivel az Omikron-változat mutálódik. Shan Lu Liu, az Egyesült Államok Ohio Állami Egyetemének virológusa szerint az újbóli fertõzések aránya növekedni fog, ha a vakcina elleni védettség csökken. MTI/EPA/Mark R. Cristino Fotó: Mark R. Cristino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Christopher Wray, az FBI igazgatója azt mondta, hogy információik alapján a Covid–19 nagy valószínűséggel egy kínai kormány által ellenőrzött laboratóriumból származik.

Az FBI már jó ideje úgy értékeli, hogy a járvány eredete nagy valószínűséggel egy lehetséges laboratóriumi incidens

– mondta a Fox Newsnak.

Kína tagadta, hogy laboratóriumi szivárgás történt volna Vuhanban, rágalmazásnak nevezve az állítást.

Wray megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy az Egyesült Államok kínai nagykövete felszólította az országot: legyen őszintébb a Covid eredetével kapcsolatban.

Keddi interjújában a nagykövet azt mondta: Kína mindent megtett annak érdekében, hogy megpróbálja meghiúsítani és elfedni a globális járvány forrásának azonosítására irányuló erőfeszítéseket. „És ez mindenki számára szerencsétlen” – mondta.

Egyes tanulmányok szerint a vírus a kínai Vuhanban jutott át az állatokról az emberre, valószínűleg a város piacán. A piac negyvenpercnyi autóútra van a világ egyik vezető víruslaboratóriumától, a Vuhani Virológiai Intézettől, amely a koronavírusokkal kapcsolatos kutatásokat végez.

Más amerikai kormányzati szervek az FBI-tól eltérő következtetéseket vontak le.

A kínai kormány még nem reagált az FBI igazgatójának megjegyzéseire. Hétfőn azonban visszautasította azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint az amerikai energiaügyi minisztérium is hasonlóan értékelt.

Peking utalt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2021-es vizsgálatára is, amely rendkívül valószínűtlennek nevezte a laboratóriumi szivárgás elméletét.

A WHO vizsgálatát mély kritika érte, és a WHO főigazgatója azóta új vizsgálatot követel:

Minden hipotézis nyitott marad, és további vizsgálatot igényel

– mondta a főigazgató.

 

Borítókép: Védőmaszkot viselő utasok a pekingi metrón 2023. január 3-án (Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.