Tornádók pusztítottak az Egyesült Államokban

Több tízezren maradtak áram nélkül, a halottak száma növekszik.

Magyar Nemzet
2023. 03. 25. 16:55
null
Rolling Fork, 2023. március 25. Kutató- és mentõegységek tagjai dolgoznak a súlyosan megrongálódott mobilotthonok között a Mississippi állambeli Rolling Forkban 2023. március 25-én, miután tornádó pusztított a városban. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba. MTI/AP/Rogelio V. Solis Fotó: Rogelio V. Solis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.

Az MTI összegzése szerint a Mississippi Vészhelyzetkezelési Ügynökség helyi idő szerint szombat reggeli közlése szerint a kutató- és mentőegységek folyamatosan dolgoznak, a halálos áldozatok száma még tovább növekedhet. A hatóságok szerint legkevesebb négy embert eltűntként tartanak nyilván, és többtucatnyian megsérültek.

A viharok következtében Tennessee államban 40 ezer, Mississippiben 15 ezer, míg Alabamában 20 ezer fogyasztó maradt áram nélkül.

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat péntek éjszaka, nem sokkal a tornádók kialakulása előtt sürgős figyelmeztetést adott ki, amelyben úgy fogalmazott, hogy „Élete védelmében mindenki keressen menedéket azonnal!”. Egy tejboltot vezető túlélő a CNN-nek úgy nyilatkozott, az mentette meg az ő, és még néhány vásárlója életét, hogy azonnal bemenekültek az üzlet fagyasztójába.

Hála Istennek, életben vagyunk, de a veszteség lesújtott minket. Az épület mögötti egész lakókocsipark eltűnt, és nem tudjuk, hol van mindenki, ki él és ki veszett oda

mondta a boltvezető.

A tornádók az állam fővárosától északra fekvő Silver City és Rolling Fork városokban okozták a legnagyobb károkat. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba. 

Rolling Fork polgármestere újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az ítéletidő a települést gyakorlatilag letörölte a föld színéről.

A helyszíni felvételek házak romjait, oldalukra borult járműveket és kicsavart fákat mutatnak. 

Szombaton a fő veszélyt a károkat súlyosbító erős szél és elszigetelt tornádók jelentik.

Vasárnapra az ötből a 2. kockázati szint lesz érvényben a déli területek egy részén a heves viharok újabb fordulója miatt, amelyek károkozó szeleket, elszigetelt tornádókat és heves jégesőt hoznak a térségbe. Az áradások is veszélyt jelenthetnek egyes részeken, mivel vasárnapig további 5-10 centiméternyi eső eshet.

 

Borítókép: Kutató- és mentőegységek tagjai dolgoznak a súlyosan megrongálódott mobilotthonok között a Mississippi állambeli Rolling Forkban 2023. március 25-én, miután tornádó pusztított a városban. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba. (Fotó: MTI/AP/Rogelio V. Solis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.