Tüntetés és sztrájk Izraelben: a törvénykezés leállítását követelik + videó

Jichák Hercog államfő is felszólította a kormányt, vonja vissza a vitatott igazságügyi reformot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters2023. 03. 27. 11:47
NETANJAHU, Benjámin
Tel-Aviv, 2023. március 27. A jogrend átalakítása ellen tiltakozó tüntetõk máglyát gyújtanak egy autópályán Tel-Avivban 2023. március 26-án, miután Benjámin Netanjahu izraeli kormányfõ felmentette tisztségébõl az igazságügyi reformot ellenzõ védelmi miniszterét, Joáv Galantot. Az izraeli jogrendszer átalakításának elsõ törvényét a 120 tagú képviselõházban 61 honatya, az alaptörvény elfogadásához szükséges minimális többség támogatta. A törvény célja, hogy megvédje a hivatali felfüggesztéstõl a miniszterelnököt. MTI/AP/Oren Ziv Fotó: Oren Ziv
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke és a munkáltatók általános sztrájkot hirdettek hétfőn arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal a jogrendet átalakító törvénykezést. Egyes ágazatokban a munkabeszüntetés meg is kezdődött. 

Történelmi sztrájk küszöbén állunk, amelyben a munkaadók és a munkavállalók összefognak az állam érdekében. Megállítjuk a jogi változtatást, és megállítjuk az őrületet

– hangoztatta a szakszervezeti elnök. Arnon Bar-David arra kérte Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy állítsa le a szóban forgó törvénykezést, még mielőtt túl késő lenne.

A gazdaság általános sztrájkja magában foglalja a vasúti közlekedést, a repülőtereket és a nagyobb izraeli gyárakat. A katonai rádió szerint az egészségügyben, az elektromos műveknél és a repülőtéren már meg is kezdődött a sztrájk. Korábbi nyilatkozatok szerint Arnon Bar-Davidhoz várhatóan csatlakozik Dobi Amitai, a szállodákat, bankokat és az egyéni vállalkozók szakszervezeteit tömörítő üzleti szövetség elnöke.

Az önkormányzati vezetők eközben azt közölték, hogy hétfőtől éhségsztrájkba kezdenek a miniszterelnöki hivatal előtt. Az egyetemek hétfőtől határozatlan időre beszüntették az oktatást. „Mi, az izraeli kutatóegyetemek vezetői, elnökök, rektorok és igazgatók felfüggesztjük a tanulmányokat Izrael összes kutatóegyetemén, az izraeli demokrácia alapjait aláásó és fennmaradását veszélyeztető jogalkotási folyamat folytatása miatt. Felszólítjuk a miniszterelnököt és a koalíció tagjait, hogy haladéktalanul állítsák le a jogalkotást, és haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat a közmegegyezésen alapuló átfogó változat elérése érdekében” – írták közleményükben az egyetemek vezetői.

Izraelben tömeges tüntetések törtek ki az éjszaka folyamán, miután Benjamin Netanjahu vasárnap felmentette tisztségéből az igazságügyi reformot ellenző védelmi miniszterét, Joáv Galantot. 

A jobboldali kormányzó Likud párt politikusa szombaton nyíltan felszólította a Netanjahu vezette kormánykoalíciót, hogy függessze fel az igazságügyi reformot. Galant mindemellett az igazságügyi rendszer átalakítását célzó törvénymódosítások elleni országos tüntetésekre tekintettel párbeszédet sürgetett a reform ellenzőivel, mondván, nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hogy a tartalékosok tiltakozásul nem jelentkeznek katonai szolgálatra. Bírálói szerint a reformtervezet megnyirbálná az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság jogköreit a bírák politikusi kinevezésével, valamint a normakontroll lehetőségének csökkentésével, hogy kevésbé tudják felülbírálni törvényességi szempontból az izraeli parlamentben (kneszetben) születő törvényeket. Netanjahu ezzel szemben azt állítja, hogy a módosításoknak köszönhetően helyreállna a hatalmi ágak egyensúlya, amely jelenleg az igazságszolgáltatás irányába billen el.

Az országos tiltakozások hétfőn egész nap folytatódtak, délutánra közel százezren gyűltek össze a parlament épületénél. A tüntetők az ország más részeiből is özönlenek Jeruzsálembe. 

A rendőrség eközben arra figyelmeztetett, hogy kormánypárti ellentüntetések készülődnek, ami a tiltakozók különböző csoportjainak összecsapásához vezethet.

Izraeli médiajelentések szerint a kormányfő reggel beszédet tervezett intézni a nemzethez, ám a koalíción belül viták miatt ezt elhalasztották. A miniszterelnökön egyre nagyobb a nyomás, és több miniszterével is arról tanácskozott a nap folyamán, hogy felfüggessze-e a vitatott terveket, amely ellen hónapok óta tüntetések zajlanak az országban – írta meg a The Jerusalem Post izraeli híroldal.

Az izraeli nép egysége, a felelősség érdekében arra szólítom fel önöket, hogy azonnal állítsák le a törvénykezést 

– szólította fel a kormányt az igazságügyi reform leállítására Jichák Hercog izraeli államfő hétfőn. – Az embereket mélységes félelem kerítette hatalmába a biztonság, a gazdaság, a társadalom veszélyben van. Az egész izraeli nép szeme önökre irányul – tette hozzá. 

Borítókép: A jogrend átalakítása ellen tiltakozó tüntetők máglyát gyújtanak egy autópályán Tel-Avivban 2023. március 26-án, miután Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő felmentette tisztségéből az igazságügyi reformot ellenző védelmi miniszterét, Joáv Galantot (Fotó: MTI/AP/Oren Ziv)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.