időjárás 26°C Fatime 2023. június 5.
logo

Újabb ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.27. 08:00 2023.03.27. 08:22
Újabb ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea

Ebben a hónapban ez már a hetedik észak-koreai rakétakísérlet. A dél-koreai és a japán hadsereg provokációnak tekinti a kilövést, amely fenyegeti a regionális békét és súlyosan sérti az ENSZ BT határozatait.

Két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea helyi idő szerint hétfőn reggel – közölte a dél-koreai hadsereg vezérkari főnöke. A fővárostól, Phenjantól délre indították a rakétákat, 370 kilométert tettek meg, majd a tengerbe csapódtak Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül. A japán hadsereg szerint „szabálytalan” röppályán, legfeljebb ötven kilométeres magasságban repültek.

A két rakéta kilövése egy nappal megelőzi a USS Nimitz amerikai repülőgép-hordozó anyahajó megérkezését a dél-koreai Puszanba. A szöuli védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a USS Nimitz hétfőn még a dél-koreai hadihajókkal közös gyakorlaton vett részt nemzetközi vizeken Puszanba indulása előtt.

Ebben a hónapban Észak-Korea a mostanival együtt már a hetedik rakétakísérletet hajtotta végre.

A dél-koreai és a japán hadsereg elítélte a hétfői kísérletet, mint a regionális békét fenyegető és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait súlyosan sértő provokációt.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea nemrég nagyszabású közös tavaszi hadgyakorlatot tartott, amely a múlt héten fejeződött be.

Borítókép: Dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlat Pocseonban (Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.