Újabb ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea

Ebben a hónapban ez már a hetedik észak-koreai rakétakísérlet. A dél-koreai és a japán hadsereg provokációnak tekinti a kilövést, amely fenyegeti a regionális békét és súlyosan sérti az ENSZ BT határozatait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 27. 8:00
null
Pocseon, 2023. március 22. A dél-koreai hadsereg egyik K1A1-es páncélozott harci jármûvével lõnek a Kjonggi tartománybeli Pocseonban tartott közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlaton 2023. március 22-én. Március 13-án az elmúlt öt év legnagyobb dél-koreai-amerikai hadgyakorlata kezdõdött meg a térségben Szabadságpajzs (Freedom Shield) fedõnéven. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun Fotó: Ahn Jung Dzsun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea helyi idő szerint hétfőn reggel – közölte a dél-koreai hadsereg vezérkari főnöke. A fővárostól, Phenjantól délre indították a rakétákat, 370 kilométert tettek meg, majd a tengerbe csapódtak Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül. A japán hadsereg szerint „szabálytalan” röppályán, legfeljebb ötven kilométeres magasságban repültek.

A két rakéta kilövése egy nappal megelőzi a USS Nimitz amerikai repülőgép-hordozó anyahajó megérkezését a dél-koreai Puszanba. A szöuli védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a USS Nimitz hétfőn még a dél-koreai hadihajókkal közös gyakorlaton vett részt nemzetközi vizeken Puszanba indulása előtt.

Ebben a hónapban Észak-Korea a mostanival együtt már a hetedik rakétakísérletet hajtotta végre.

A dél-koreai és a japán hadsereg elítélte a hétfői kísérletet, mint a regionális békét fenyegető és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait súlyosan sértő provokációt.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea nemrég nagyszabású közös tavaszi hadgyakorlatot tartott, amely a múlt héten fejeződött be.

Borítókép: Dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlat Pocseonban (Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.