Vlagyimir Putyin: Oroszországnak van hiperszonikus fegyvere, de nem veti be

Oroszország gyakorlatilag nem vet be hiperszonikus fegyvert az ukrajnai háborúban, holott ez, más modern rendszerekkel együtt, a rendelkezésére áll – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi orosz műsorban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 19. 16:07
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. február 21. Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament két háza elõtt tartott évértékelõjére érkezik a moszkvai Gosztiny Dvor konferenciaközpontban 2023. február 21-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Orosz elnöki sajtószolgálat Fotó: Orosz elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi magazinműsorának volt a vendége, ahol megkérdezték tőle, hogy Moszkva szempontjából nem lett volna-e értelme már 2014-ben elindítani a „különleges hadműveletet” a Donyec-medence lakosságának „védelmében”. Mint Putyin fogalmazott, ebben az ügyben nem lehet feltételes módot használni, és Oroszország akkor az úgynevezett krími tavasz keretei között lépett fel.

Elismerte ugyanakkor, hogy meg kellett oldani az élelmiszer-ellátás, az importhelyettesítés, a pénzügyi rendszer megerősítése és modern fegyverek fejlesztésének feladatát.

Rámutatott, hogy az ellenfél várakozásai ellenére semmi sem omlott össze Oroszországban, a pénzügyi rendszer működik, a bankok növelik kapacitásaikat.

Úgy vélekedett, hogy nagyon nehéz lenne megmondani, mi történt volna 2014-ben.

Sok tennivalónk van, például a szárazföldi erők fejlesztése terén, de akkor még nem volt hiperszonikus fegyverünk, most pedig van. Valójában nem használjuk, de van. Érti? Vannak más modern rendszereink is, de 2014-ben nem volt ilyenünk

– mondta Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök szerint a Krím esetében Moszkvának sürgősen kellett cselekednie, és teljesítenie kellett „szent kötelességét” a helyi lakosság védelmében, mert a „nácik” fenyegették őket.

A Donyec-medencével kapcsolatban arra számítottunk, hogy ezt a problémát sikerül békés úton megoldani. De mint mostanra kiderült, az orrunknál fogva vezettek bennünket. Az úgynevezett partnereink közül senki még csak nem is készült arra, hogy bármit is békés úton kell megoldani, hanem egyszerűen elkezdték fegyverrel felpumpálni Ukrajnát, és felkészíteni a harci cselekményekre

– mondta Putyin. Hozzátette: És [Ukrajna] két nagyszabású katonai műveletet meg is kísérelt, nehéz haditechnika, a tüzérség és a légierő bevetésével. Rámutatott, hogy a 154 millió tonnás, rekordnagyságú gabonatermést az elmúlt évek céltudatos, a biztonságos élelmiszer-ellátás biztosítását célzó erőfeszítései tették lehetővé.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjére érkezik a moszkvai Gosztiny Dvor konferenciaközpontba 2023. február 21-én. (Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Orosz elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.