„A kommunikációs csatornák nyitva tartása ad reményt a mielőbbi békére”

A belorusz külügyminisztert, Szjarhej Alejnyiket fogadta Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a hivatali kollégájával közösen szerdán megtartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy „az ukrajnai béke reménye mindaddig él, amíg a kommunikációs csatornák nyitva vannak, ezért fontos minden várható kritika és támadás ellenére is a párbeszéd fenntartása Belarusszal”.

Magyar Nemzet
2023. 04. 12. 18:38
ALEJNYIK, Szjarhej; SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. április 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Szjarhej Alejnyik fehérorosz külügyminisztert a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. április 12-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nyilvánvalóan hosszú sorát és listáját olvashatjuk majd a kritikáknak és a támadásoknak mindazért, ami ma itt történt, de szeretném önöknek elmondani, hogy minden kritika és támadás dacára nagyon fontos volt, hogy mi itt Budapesten találkoztunk – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a magyar–belarusz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság ülését követő, Szjarhej Alejnyik belorusz külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország továbbra is a béke pártján áll, és támogatja a háború mihamarabbi befejezését. Hozzátette: az emberéleteket, és köztük a magyar emberek életét is így lehet csak megmenteni. „Mindenki számára világos, hogy a 25. órában vagyunk, hiszen az eszkaláció veszélye minden eddiginél nagyobb” – figyelmeztetett.

Szijjártó Péter emlékeztetett, Belaruszban már voltak korábban béketárgyalások, amelyek remélhetőleg minél előbb újrakezdődhetnek. Ennek elősegítése érdekében pedig arra kérte Szjarhej Alejnyik külügyminisztert, hogy tegyen meg mindent a háború eszkalációjának elkerülése érdekében, és ne tegyen semmi olyan lépést, ami ennek a veszélyét megnövelné.

Az egyeztetések során a miniszterek megegyezésre jutottak a két ország közötti gazdasági kapcsolatok élénkítéséről a szankciók által olyan nem érintett területeken, mint a turisztika, a gyógyszeripar vagy pedig a mezőgazdaság. Mindemellett Szijjártó Péter kijelentette, hogy az említett területeken is komoly vállalatközi együttműködések jöttek létre, ezért pedig kiemelten fontos lesz a később megrendezésre kerülő üzleti fórum, amelyen mintegy hetven vállalat fog részt venni.

A gazdasági kérdések mellett az energiaellátás biztonságával kapcsolatban is egyeztetésre került sor, ugyanis amint azt Szijjártó Péter hangsúlyozta, a szakértők szerint a következő tél a mostaninál sokkal nagyobb kihívások elé állíthatja Európát. A tárcavezető közölte, Magyarország stabil energiaellátásában pedig kulcsfontosságú szerepe van a Barátság kőolajvezetéknek, amely a hazai kőolajellátás mintegy 80 százalékáért felel, és Belarusznak, amely tranzitországként segíti az ellátásbiztonság növelését.

 

Belarusz mindeddig megbízható, kiszámító és korrekt tranzitpartnere volt Magyarországnak, biztosította a kőolaj zavartalan szállítását

 

– mondta Szijjártó Péter, majd hozzátette, hogy ígéretet kapott ezen tranzitszerep fenntartására.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért az atomenergia fontosságára is, kiemelve, hogy Belaruszban a Paks II projekttel azonos technológiájú reaktorblokkok épülnek, így lényeges a tapasztalatok megosztása. „Az aktuális geopolitikai helyzettől függetlenül a nukleáris biztonság egyetemes, globális érdek” – szögezte le Szijjártó Péter.

A sajtótájékoztató során Szjarhej Alejnyik külügyminiszter kifejtette, hogy számos munkacsoportot hoztak létre, amelynek célja, hogy elősegítse a két ország közötti szoros együttműködést. Emellett pedig aláírtak egy, az atomenergia területén történő korporációról szóló szándéknyilatkozatot is. A belorusz külügyminiszter kiemelte, hogy hazája is a béke pártján áll, ellenzik a fegyverszállításokat, ugyanis azok a háború eszkalációjához vezetnek.

Borítókép:  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Szjarhej Alejnyik belorusz külügyminisztert a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. április 12-én. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.