Az amerikai nagykövet ismét kiakadt Orbán Viktor miatt

David Pressmantől menetrendszerűen jött az újabb bírálat.

Magyar Nemzet
2023. 04. 06. 9:22
null
Fotó: Janka Szitas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalomkeltőnek nevezte David Pressman amerikai nagykövet, hogy Orbán Viktor március elején Magyarország ellenfeleként azonosította az Egyesült Államokat – írta meg a Népszava, amelynek újságírója Szegedre kísérhette el a diplomatát. A „bizalmas beszélgetésekről” az amerikai nagykövetség engedélyével a szociáldemokrata napilap annyit azért elárult, hogy David Pressman szerint

 

szövetséges ország részéről példátlan az ilyesfajta Amerika-ellenes retorika.

 

Az nem teljesen egyértelmű, hogy a diplomata Orbán Viktor milyen kijelentésére utal. A magyar miniszterelnök a kormánypárti frakciók előtt tartott ülésen februárban valóban azonosított ellenfeleket, ezek között azonban nem szerepelt az Egyesült Államok. A kormányfő három csoportot nevezett meg:

  1. a háborúpárti nemzetközi érdekcsoportokat, amelyek a Biden-adminisztrációból, a háborúpárti brüsszeli bürokratákból és háborúpárti politikusokból állnak, 
  2. a Gyurcsány vezette dollárbaloldalt, amelyet szerinte kilóra megvettek, és csak azt teszik, amit a megbízóik kérnek,
  3. valamint a nemzetközi spekulánsokat nevezte meg, akik a háborús időkben haszonra akarnak szert tenni.

Az amerikai nagykövet nehezményezte, hogy – legalábbis az ő meglátása szerint – az Orbán-kormány a háború ellenére sem távolodott el Oroszországtól. Szerinte az ezzel kapcsolatos aggályokban kétpárti egyetértés van az Egyesült Államokban, és teljes konszenzus a nemzetbiztonsági körökben, sőt az ellenzéki Republikánus Párt egyes tagjainak még keményebb az álláspontja a magyar vezetéssel kapcsolatban.

Szerinte ezek alapján a Fidesz hiába bízik abban, hogy a jövő évi amerikai elnökválasztás kimenetele fordulatot hoz a kétoldalú kapcsolatokban.

A Népszava szerint a diplomata egy kéttannyelvű gimnáziumban és a Szegedi Tudományegyetemen is beszélgetett a diákokkal. A tanintézményeken kívül felkereste a szegedi zsinagógát, a Szegedi Kortárs Táncegyüttest, illetve az önkormányzatot, ahol tárgyalt Botka László egykori MSZP-s szegedi polgármesterrel, egy kávézóban pedig egy meg nem nevezett LMBTQ  jogvédő szervezet képviselőjével.

Az amerikai nagykövettől egyébként lassan menetrendszerűen érkeznek a magyar kormányt bíráló megjegyzések. Legutóbb azt kritizálta, hogy Orbán Viktor a közösségi médiában támogatásáról biztosította Donald Trump volt amerikai elnököt, akivel személyesen is jó kapcsolatot ápol. Korábban arra figyelmeztetett, hogy „a magyar kormány a Kremlhez hasonlóan reagál a külső bírálatokra”, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nehezményezte, hogy Washington bírálta a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, a sajtószabadságot, valamint az országban szerintük tapasztalható magas korrupciót.

 

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Facebook/US Embassy Hungary/Janka Szitas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.