Az Európai Unió egyik képviselete nyilatkozott Zelenszkij támogatásáról

A közlemény szerint nem érik be kevesebbel a tagállamok, mint az „igazságos béke”.

Magyar Nemzet
2023. 04. 21. 17:07
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Állandó Tanácsának központja Bécsben (Fotó: Wikimedia Commons / StagiaireMGIMO)
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Állandó Tanácsának központja Bécsben (Fotó: Wikimedia Commons / StagiaireMGIMO)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) állandó tanácsa előtt az Európai Unió képviselete nyilatkozatban állt ki Volodimir Zelenszkij követelései mellett. Az ukrán elnök az orosz féllel való tárgyalások megkezdésének feltételeként már többször követelte a teljes orosz visszavonulást ukrán területekről, beleértve a donyecki és luhanszki régiókat, valamint az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet.

A nyilatkozat – mely felidézte az egyébként mindkét fél által elkövetett, közelmúltbeli húsvéti támadásokat – szerint „az EU teljes szolidaritást vállal Ukrajnával és népével, amely jogosan és bátran védekezik Oroszország brutális agressziós háborújával szemben”. Kiemelte, Oroszország nem tartotta be a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség határozatait, melyek kimondták, hogy „a békés célokat szolgáló nukleáris létesítmények elleni fegyveres támadás és fenyegetés az ENSZ alapokmánya, a nemzetközi jog és az ügynökség alapokmánya elveinek megsértését jelenti”. Az EU és tagállamai ezért a nyilatkozat szerint soha nem fogják elismerni a Zaporizzsjai Atomerőmű Oroszország általi jogellenes elfoglalási kísérletét.

A nyilatkozat utolsó pontja egyértelműen hitet tesz a Volodimir Zelenszkij által hangoztatott követelések mellett.

E szerint az Európai Unió sajnálatát fejezi ki, amiért „a mai napig nem mutatkozik hajlandóság Oroszország részéről arra, hogy beszüntesse az ellenségeskedést, teljes egészében kivonja csapatait és katonai felszerelését Ukrajna teljes területéről, és egy átfogó, igazságos és fenntartható béke érdekében dolgozzon, amelyet a nemzetközi közösség az ENSZ-közgyűlés több, elsöprő többséggel elfogadott határozatában követelt”.

Borítókép: Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet állandó tanácsának központja Bécsben (Fotó: Wikimedia Commons/StagiaireMGIMO)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.