Az oroszok ellen lépnek fel Litvániában

Az orosz állampolgárokat alapos ellenőrzésnek vetik alá a határon, hogy megállapítsák, nem jelentenek-e veszélyt a nemzetbiztonságra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 04. 14:17
Gitanas Nauseda litván elnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (j). (Fotó: Intermarium 24 / Twitter)
Gitanas Nauseda litván elnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (j). (Fotó: Intermarium 24 / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva a litván parlament átmenetileg megtiltotta az orosz állampolgároknak, hogy ingatlant vásároljanak az országban, és leállította az ideiglenes tartózkodási engedélykérelmek elbírálását, valamint a litván állampolgárság megadását számukra.

A rendelkezés egyelőre 2023 végéig marad érvényben.

Azokat az orosz állampolgárokat, akiknek korábban kiadott vízumuk van, egyéni, alaposabb ellenőrzésnek vetik alá a határon, hogy megállapítsák, nem jelentenek-e veszélyt Litvánia nemzetbiztonságára.

Az állampolgárság esetében kivételt tesznek azokkal, akik lemondanak másik állampolgárságukról. 

Az ingatlanvásárlási tilalom pedig nem vonatkozik azokra az orosz állampolgárokra, akik állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Litvániában.

Jurgita Neliupsiene külügyminiszter-helyettes márciusban, a törvényjavaslat benyújtásakor azt mondta, hogy az orosz állampolgárok túlnyomó többsége támogatja az Ukrajna elleni agressziót, és így osztozik a felelősségben.

A korlátozásokat a törvényjavaslat a belorusz állampolgárokra is kiterjesztette volna, de a parlament ezt nem szavazta meg. Kestutis Budrys, a litván elnök tanácsadója korábban úgy nyilatkozott, hogy az államfő nagy valószínűséggel ebben a formában meg fogja vétózni a jogszabályt. Szavai szerint Oroszországra és Belaruszra azonos szankcióknak kell vonatkozniuk.

Borítókép: Gitanas Nauseda litván elnök (balra) és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (jobbra). (Fotó: Intermarium 24/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.