Az ukrán miniszterelnök Ferenc pápa segítségét kérte

Az Oroszországba elhurcolt ukrán gyermekek visszaszerzésének ügyében fordult Denisz Smihal a szentatyához.

Magyar Nemzet
2023. 04. 27. 19:15
FERENC pápa; SMIHAL, Denisz
Vatikánváros, 2023. április 27. A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt a Vatikánban 2023. április 27-én. MTI/EPA/Vatikáni Média Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt kértem a Vatikántól és a szentatyától, hogy segítsenek visszaszerezni az Oroszország által erőszakkal elhurcolt ukrán gyermekeket − fogalmazott csütörtökön Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Ferenc pápával való találkozója után. Smihal arról is beszámolt, hogy meghívta a pápát Ukrajnába. Hangsúlyozta, ismertette a szentatyával Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét, és arról egyeztetett az egyházfővel, hogy a Vatikán miként tud segítséget nyújtani a béketerv egyes pontjainak megvalósításában. 

A Vatikán közlése szerint a béke érdekében tett erőfeszítésekről, a humanitárius helyzetről, valamint az ukrajnai egyházakról is szó volt − jelentette az MTI.

A Nemzetközi Büntetőbíróság a múlt hónapban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz gyermekjogi biztos ellen, háborús bűncselekményekkel vádolva őket az Ukrajnából elhurcolt gyermekek miatt. Oroszország tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, és azt állította, hogy a gyerekeket a biztonságuk érdekében szállították el. Ukrán becslések szerint mintegy 19 500 gyermeket deportáltak Oroszországba a háború kitörése óta. 

Képmutató és cinikus a Nyugat, amikor aggodalmat színlel azok miatt az ukrán árvák miatt, akiket Oroszország evakuált a háborús övezetből

− reagált még márciusban Marija Zaharova az ukrán és nyugati vádakra. Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a Nyugatra került kiskorú ukránoknak számtalan veszéllyel kell szembenézniük. Zaharova szavai szerint az európai országokba került ukrán gyerekek folyamatos megaláztatással néznek szembe, és az ügy egyre durvább, mert az ukrán árvákat szexuálisan zaklatják vagy szexrabszolgaként értékesítik Európában. 

Az ukrán ügyészség április 22-i közleménye szerint már 470 gyermek vesztette életét, 949 pedig megsebesült a háború következtében.

Borítókép: A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt a Vatikánban 2023. április 27-én (Fotó: MTI/EPA/Vatikáni Média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.