Beton hullott az égből a SpaceX rakétájának indításakor + videó

Hat-nyolc hét múlva újra próbálkozna a Starship nevű űrrakéta fellövésével Elon Musk, írja a CNN amerikai hírtelevízió weblapja. A SpaceX valaha épített legnagyobb teljesítményű rakétájának első tesztrepülése óta a vállalat mérnökei, a szövetségi szabályozó hatóságok és a környezetvédők próbálják felmérni az űrhajó robbanásának utóhatásait, és meghatározni a további lépéseket.

2023. 04. 30. 10:35
null
Workers prepare the SpaceX Starship as the sun sets behind them ahead of the launch from the SpaceX Starbase in Boca Chica, Texas on April 18, 2023. - SpaceX has rescheduled for April 20, 2023, the first test flight of Starship, the most powerful rocket ever built, designed to send astronauts to the Moon, Mars and beyond, after a technical glitch forced a halt to the countdown. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredmény nagyjából megfelelt annak, amire számítottam, és talán kissé túl is szárnyalta a várakozásaimat

mondta Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója szombat este egy, a Twitteren zajlott beszélgetés során.

A Starship, űrrakéta április 20-i felszállása óriási erejű volt, és némi kárt okozott a SpaceX dél-texasi indítóállásában.

Musk elmondta, hogy a rakétaállványban keletkezett kár helyreállítása és az infrastruktúra egy újabb fellövésre való felkészítése hat-nyolc hétbe telik majd. Később hozzátette, hogy amikor a rakéta hajtóművei – amelyek közül a 33-ból 30 indult be a próbarepülésre – elérték a teljes tolóerőt, valószínűleg összetörték a betont.

Ezt egy amerikai fotóriporter is igazolta, amikor arról számolt be, a rakéta felbocsátását követően nem sokkal betoneső hullott az égből, amely eltalálta a felszerelését, mintegy negyvenezer amerikai dolláros (körülbelül 13 és fél millió forintos) kárt okozva neki.

A levegőben történt robbanás nyomán a hivatalos szervek is vizsgálatot indítottak, amely heteket vagy hónapokat vehet igénybe. A tesztküldetés során a SpaceX űrhajója a Super Heavy nevű rakétahordozórakéta tetején indult az űr felé. Percekkel a felszállás után az űrhajó ugyan levált a hordozórakétáról, a Super Heavy járművén a repülési teszt során több hajtómű kiesett, magasságot vesztett és zuhanni kezdett – közölte a SpaceX.

A vállalat a történteket gyors lefolyású, nem tervezett szétszerelésnek nevezte – ez a vállalat gyakran használt eufemizmusa a robbanással végződő tesztekre.

Scott Schilke fotográfus videója a fellövésről:

Borítókép: Munkások készítik elő a SpaceX űrhajót, miközben a nap lenyugszik mögöttük a SpaceX csillagbázisról történő kilövés előtt a texasi Boca Chicában, 2023. április 18-án (Fotó: AFP/Patrick T. Fallon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.