Bonyolódik az orosz újságírók vízumával kapcsolatos történet

Az újságírók az ENSZ Biztonsági Tanácsának orosz elnöklete kapcsán utaztak volna az Egyesült Államokba.

Magyar Nemzet
2023. 04. 24. 18:46
LAVROV, Szergej; GUTERRES, António
New York, 2023. április 24. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökeként Antonio Guterres ENSZ-fõtitkárt (b) hallgatja a testület ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. április 24-én. MTI/AP/John Minchillo Fotó: John Minchillo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai napon vette át Oroszország nevében Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) elnökletét. Az országok angol neveinek betűrendje alapján havonta változó elnökletű fórumon az ukrajnai háború miatt eleve kényes volt a hangulat, azonban egy, hivatalosan a BT üléséről tudósítani kívánó, így Lavrovval utazó orosz újságírókkal kapcsolatos vízumbotrány is kibontakozott.

Az Egyesült Államok ugyanis nem adott vízumot az orosz újságíróknak, így azok végül nem tudtak New Yorkba utazni, ahol a Biztonsági Tanács találkozik.

John Kirby, a Fehér Ház stratégiai kommunikációs koordinátora az újságírócsoport vízumának megtagadásának magyarázataként hétfőn elmondta, szerinte az orosz állami média propagandacsatorna, és az Egyesült Államok fontosnak tartja a sajtószabadság védelmét, a sajtó függetlenségét, amelynek szabadon kell végeznie a munkáját, idézte Kirbyt az indiai Eastern Herald.

Egy olyan ország, amely a legerősebbnek, legokosabbnak, legszabadabbnak és legigazságosabbnak nevezi magát, kicselezte magát, és azt az ostoba dolgot tette, hogy megmutatta, mit érnek valójában a szólásszabadság és az információhoz való hozzáférés védelmére eskü alatt tett biztosítékai

– írta az Egyesült Államokra utalva Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegram platformon.

Később hozzátette, a stábban a hivatalosan az orosz államtól független Interfax hírügynökség munkatársai is benne voltak, illetve arról írt, a vízumokat az amerikai nagykövetség végül kiadta az újságíróknak, de csak akkor, amikor Lavrov gépe már felszállt – újságírók nélkül. „Hogyan védik az amerikai hatóságok a sajtószabadságot? Ilyen piszkos trükkökkel?” – tette fel a kérdést Zaharova.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok még március 28-án szankcionált egyes orosz politikusokat és újságírókat. A listán szerepel Dmitrij Csernyicsenko orosz miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, illetve az orosz kormány más tagjai is.

 

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökeként Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt (b) hallgatja a testület ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. április 24-én (Fotó: MTI/AP/John Minchillo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.