Gyűrűzik a botrány Macron Playboy-nyuszivá avanzsált minisztere körül

Egyre több jel utal arra, hogy Marlene Schiappa a Francia Köztársaság értékei mellett kiálló egyesületek és személyek helyett Emmanuel Macron politikai ellenfelei támadására használta fel alapítványa pénzét, ráadásul mindezt kampányidőszakban tette. A jobboldal parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, a főpolgármester pedig feljelentést tett.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 04. 15. 19:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyűrűzik a botrány Marlene Schiappa szociális és szolidaritási gazdaságért felelős francia államtitkár körül − számolt be a V4NA. Azután, hogy legutóbb a Playboy áprilisi címlapján szerepelve botránkoztatta meg ellenzékét és kormányfőjét egyaránt, most a Mediapart oknyomozó hírportál azzal vádolja, hogy visszaéléseket követett el az általa létrehozott Fonds Marianne nevű alap pénzügyeit illetően.

A 2,5 millió eurós alapot a brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Samuel Patty francia tanár halálát követően 2021 márciusában hozta létre Schiappa. Célja, hogy olyan egyesületeket és személyeket támogasson, akik felszólalnak a Francia Köztársaság értékei mellett, valamint hogy megakadályozza a szeparatista törekvések, tanok terjedését. 

Az alap finanszírozása és a támogatások felhasználásának megkérdőjelezhetősége körüli gyanú idén áprilisban merült fel, Samuel Patty családja pedig ki is hátrált a kezdeményezés mögül, mondván, nem akarják, hogy az elhunyt tanár nevét az alappal hozzák összefüggésbe. 

A Mediapart vizsgálódásának köszönhetően kiderült, hogy Schiappa alapja egy olyan szervezetet is támogatott, amely a francia elnökválasztási kampányidőszakban szisztematikusan támadta Emmanuel Macron politikai ellenfeleit. A Reconstruire le commun (Újraépíteni a közöst) nevű egyesületről van szó, amely a Fonds Marianne alap második legjelentősebb kedvezményezettje. 

Az egyesület pénzügyi jelentéséből kiderül, hogy nem kevesebb, mint 247 500 eurót kaptak Schiappa alapjától.  

A dolog pikantériája, hogy a köztársasági univerzalizmus, szekularizmus és a tág értelemben vett köztársasági értékek népszerűsítését célzó egyesület mindössze két hónappal a Fonds Marianne pályázati felhívása előtt alakult meg és a pályázat benyújtásakor még semmiféle előzetes tevékenysége nem volt, 47 jelentkező közül mégis az ő projektjükre esett a Fonds Marianne választása − írja a V4NA.

Ezt követően azonban látványosan megélénkült a tevékenységük, többek között a baloldali Nupes-koalíció és az Engedetlen Franciaország nevű párt vezetőjét, Jean-Luc Mélenchont kritizálták az egyesület YouTube-csatornájára feltöltött videókban, mindezt az elnökválasztási kampány hajrájában. 

A Reconstruire le commun egyesület 2022 nyara óta leállította a fentihez hasonló propagandatartalmak sugárzását, ami egybeesik a választási kampányok végével. A jobboldali Nemzeti Tömörülés párt tagjai szerint ez nem véletlen egybeesés, a politikusok parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazták a Schiappa alapjával kapcsolatos ellentmondások felderítésére. A Le Parisien cikkéből kiderül, hogy a jobboldali párt szerint rendkívül súlyos vádakról van szó, több kérdés is felmerül a Marlene Schiappa-ügyben betöltött szerepével kapcsolatban, miután a kormánypárti politikus 2022 júniusában azt állította, hogy kabinetjével személyesen egyeztetett a kedvezményezettről és a nekik nyújtandó támogatások felosztásáról. 

Ezek szerint Schiappának tudomása volt arról, hogy a Reconstruire le commun szisztematikusan propagandavideókat tesz közzé, amelyekben Emmanuel Macron politikai ellenfeleit támadják, mindezt ráadásul kampányidőszakban tették.

Reagált a hírre Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo is, aki levélben fordult Élisabeth Borne miniszterelnökhöz, leírva, hogy az oknyomozó portál által közölt tények rendkívül súlyosak, amennyiben igazak, Hidalgo szerint közpénzek elsikkasztásáról és egyéb bűncselekményekről is szó van. Mivel a főpolgármester a videókban lejáratott politikusok egyike, Hidalgo feljelentést tett a párizsi ügyészségen annak érdekében, hogy rendeljenek el igazságügyi nyomozást.

Borítókép: Marlene Schiappa (Fotó: AFP/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.