időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Iskolai késelés Bukarestben: „gyilkossághoz is vezethet a progresszió”

Pataky István (Marosvásárhely)
2023.04.06. 16:55
Iskolai késelés Bukarestben: „gyilkossághoz is vezethet a progresszió”

A keresztényellenes progresszív ideológia térnyerését kárhoztatta Vasile Banescu, a román ortodox egyház szóvivője annak kapcsán, hogy Bukarestben egy diák megkéselte tanárát. Az eset szerdán történt a Ion Creanga fővárosi gimnáziumban. A 16 éves, 10. osztályos tanuló a japán nyelvóra elején látszólag ok nélkül szúrta nyakon a tanárát egy késsel. 

 

Mint később kiderült, a diák egy WhatsApp-csoportban háborgott azon, hogy tesztet kell írniuk.

 

„Az ideologikus, keresztényellenes progresszió, amelynek egyetlen területen sincs semmi köze a valódi haladáshoz, amely az intellektuális és erkölcsi szempontból is levegőbe repíti a hatékony oktatás alapvető paradigmáit, a progresszió, amely jutalmazza a butaságot, a kulturálatlanságot, a fegyelemzetlenséget, a korai romlottságot, a végletekig terjedő megengedő magatartást, amely erőteljesen támogatja a mindenfajta tekintély lebontását, a jelenlegi oktatásügy vezetői által olyannyira széles teret nyerő progresszió akár gyilkossághoz is vezethet. Büntetéshez viszont nem” – írt a Facebook bejegyzésében Banescu. 

A görögkeleti egyház szóvivője szerint a későbbiekben a bűncselekményt elkövető, vagy azzal sikertelenül próbálkozó agresszort mindig valamilyen számára kedvező kontextusra hivatkozva mentegetik. „Mi a progresszió erkölcstelen imperatívusza? Legyünk toleránsak, befogadók! Minden esetben, bármennyire is mérgezőnek bizonyuljon az adott helyzet a társadalom szövete, azt azt alkotók számára. Nem számít. Csak a bolygónak legyen jó!” – zárta véleményét Vasile Banescu.

A diákot őrizetbe vette a rendőrség, és vizsgálatot indítottak az incidens okának és körülményeinek tisztázására. Kórházi források szerint stabil az állapota a tanárnőnek, a késszúrás felületes sebet ejtett rajta, amelyet összevarrtak. A bukaresti törvényszéki ügyészség eljárást indított és csütörtökön kérte a diák előzetes letartóztatását. A vádhatóság szerint a fiatal előre kitervelt szándékkal támadta meg a pedagógust. 

Előzetesen érdeklődött a tettéért kiszabható büntetésről. Megtervezte, hogyan hajtja majd végre azt, és felfegyverkezett egy késsel. Az alapján, hogy az áldozatát olyan testrészen szúrta meg, amely életveszélyes sérülést okozhat, az derül ki, hogy a gyanúsított tisztában volt azzal, tette akár az áldozat halálához is vezethet

 – idézte az Agerpres az ügyészséget.

A román oktatási minisztérium az eset után szigorítani szeretné a tanintézetek rendszabályait, amelyek eddig például nem tiltották tételesen a kés bevitelét az iskola területére. Ligia Deca tárcavezető arra  emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban több más olyan eset is volt, amely indokolja az iskolai biztonság megerősítését.

Borítókép: Román rendőrautó. (Fotó: Ion Sebastian)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.