Itt a világ legnagyobb, kizárólag nők által látogatott piaca

Férfiak csak hordárként és őrként dolgoznak a piacon, vagy azért mennek be, hogy chai lattét vigyenek kedvesüknek.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN2023. 04. 24. 14:01
Ima Market In Imphal
Manipuri women run their business in Ima Market in Imphal, Manipur, india on 23 November, 2018. A market exclusively run by women it is called the Ima Market or the ‘Mothers’. Imphal's Ima Keithel is a marketplace run solely by women with a nearly 500 year old history. (Photo by David Talukdar/NurPhoto) (Photo by David Talukdar / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első pillantásra az Ima Keithel olyan, mint bármelyik másik piac. Alkonyattól hajnalig árusok sora áll itt, akik a friss gyümölcstől kezdve a halon át a kelmékig, mindent árulnak – írja a CNN

Végigsétálva azonban a több mint ötezer bódéból álló hatalmas hálózaton, amely három többszintes épületben és a környező bádogkunyhók összességében terül el, egy igazán különleges és egyedi szempontot nehéz figyelmen kívül hagyni: 

kivétel nélkül minden egyes árus nő.

„Olyanok vagyunk, mint egy hatalmas család, testvérek vagyunk” – mondja Meilani Chingangbam, egy 65 éves kereskedő, aki 2002 óta árul a piacon vallási rituális termékeket, például füstölőket és szentélydíszeket. „Ez egy igazán csodálatos hely a munkához. Mindenki barátságos és kedves.”

Az Ima Keithel - ami a helyi meitei nyelven „anyák piacát” jelenti – Imphalban, India északkeleti Manipur államának fővárosában található, és állítólag a világ legnagyobb, csak nők által látogatott piaca. 

Férfiak is beléphetnek a térre – de csak azért, hogy árut vásároljanak, hogy hordárként vagy őrként dolgozzanak, vagy hogy a nőknek chai lattét hozzanak.

Borítókép: Ima Keithel piac (Fotó: NurPhoto/AFP/David Talukdar)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.