időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Itt a világ legnagyobb, kizárólag nők által látogatott piaca

Magyar Nemzet
Forrás: CNN
2023.04.24. 14:01 2023.04.24. 15:06
Itt a világ legnagyobb, kizárólag nők által látogatott piaca

Első pillantásra az Ima Keithel olyan, mint bármelyik másik piac. Alkonyattól hajnalig árusok sora áll itt, akik a friss gyümölcstől kezdve a halon át a kelmékig, mindent árulnak – írja a CNN

Végigsétálva azonban a több mint ötezer bódéból álló hatalmas hálózaton, amely három többszintes épületben és a környező bádogkunyhók összességében terül el, egy igazán különleges és egyedi szempontot nehéz figyelmen kívül hagyni: 

kivétel nélkül minden egyes árus nő.

„Olyanok vagyunk, mint egy hatalmas család, testvérek vagyunk” – mondja Meilani Chingangbam, egy 65 éves kereskedő, aki 2002 óta árul a piacon vallási rituális termékeket, például füstölőket és szentélydíszeket. „Ez egy igazán csodálatos hely a munkához. Mindenki barátságos és kedves.”

Az Ima Keithel - ami a helyi meitei nyelven „anyák piacát” jelenti – Imphalban, India északkeleti Manipur államának fővárosában található, és állítólag a világ legnagyobb, csak nők által látogatott piaca. 

Férfiak is beléphetnek a térre – de csak azért, hogy árut vásároljanak, hogy hordárként vagy őrként dolgozzanak, vagy hogy a nőknek chai lattét hozzanak.

Borítókép: Ima Keithel piac (Fotó: NurPhoto/AFP/David Talukdar)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.