időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Kelemen Hunort újraválasztották az RMDSZ élére

Pataky István (Temesvár)
2023.04.29. 16:48
Kelemen Hunort újraválasztották az RMDSZ élére

Újraválasztották a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökévé Kelemen Hunort, aki ellenjelölt nélkül indult a negyedik pártelnöki mandátumért. A pénteken kezdődőtt kétnapos temesvári kongresszuson többek között a román miniszterelnök, Nicolae Ciuca is jelen volt. Kelemen Hunor tizenkét éve vezeti az RMDSZ-t, amely harminchárom éve fontos szereplője a bukaresti politikának is.

A szövetség jelenleg három minisztériumot vezet, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesi pozíciót tölt be a koalíciós kormányban. 

Nicolae Ciuca kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt elnöke az RMDSZ kongresszusán egyebek mellett azt mondta, az RMDSZ a profizmust és a hozzáértést jelenti a kormányban. A miniszterelnök szólt a szélsőséges eszmék térnyeréséről is. Mint mondta, valamennyi felelős politikai párt kötelessége, hogy a szélsőséges, nacionalista ideológiák ne nyerhessenek teret, mert ha egyszer ezek megerősödnek, akkor nagyon nehéz lesz visszaszorítani őket. Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök – aki a tervek szerint május végétől miniszterelnökként folytatja – leszögezte:

a koalíciónak a jelen felállásban kell folytatnia a munkát, az RMDSZ-nek továbbra is helye lesz a kormányban.

Gál Kinga, a Fidesz alelnöke felszólalásában azt emelte ki, hogy az RMDSZ komoly és megbízható szövetségese a magyar kormánynak. Az európai parlamenti képviselő elmondta, az anyaország, annak kormánya erőforrásként, hídként tekint az erdélyi magyarságra, amely Magyarország és Románia jó kapcsolatának, együttműködésének záloga. Mint fogalmazott, közös érdek, hogy a román–magyar kapcsolatok minél gyümölcsözőbbek legyenek. Tolmácsolta a Fidesz és Orbán Viktor pártelnök üdvözletét az erdélyi magyaroknak, és megköszönte nekik a tavaly április támogatást.

Az RMDSZ a magyar érdeket teszi az első helyre – ezt nevezte a szövetség alaptézisének Kelemen Hunor, aki a temesvári kongresszus második napján beszámolt az elért eredményekről, de megemlítette a kudarcokat is, így a kisebbségi törvény elfogadásának elmaradását.

„Összefogtuk a közösséget, és azt mondtuk, hogy képesek vagyunk minden romániai magyart képviselni. Most már több mint egy évtizede a magyar kormánykoalícióval és külön-külön a Fidesszel és a KDNP-vel egy erős partneri és egymás érdekeit figyelembe véve és tiszteletben tartva olyan stratégiai együttműködést alakítottunk ki, amire nem volt példa. Ezt – bár volt rá jó néhány erős próbálkozás – senki és semmilyen körülmények között nem tudta megbontani. Amikor kellett, egymás segítségére siettünk – és volt erre jó néhány példa az elmúlt négy esztendőben is –, egymást mindig meghallgattuk. Ez a mi nagy közös sikerünk, eredményünk. Ha ezen változtatni akarunk, azt csak egyféleképpen lehet: még inkább megerősítve ezt a partnerségünket” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke. 

Borítókép: Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.