Negyvenhárom évvel a bűntett után kapott életfogytiglant a robbantó

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték pénteken távollétében a párizsi Copernic utcai zsinagóga ellen 1980-ban végrehajtott, négy halálos áldozattal járó pokolgépes merénylet elkövetőjét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 21. 22:49
FRANCE-ATTENTAT-COPERNIC
FRANCE-ATTENTAT-COPERNIC Fotó: STF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A libanoni-kanadai kettős állampolgárságú Hassan Diab volt a támadás egyetlen gyanúsítottja, a nyomozó hatóságok 27 évvel a támadás után azonosították őt 2007-ben. 

A párizsi bíróság negyvenhárom év elteltével szabta ki a lehető legsúlyosabb büntetést a most 69 éves férfira.

A Kanadában tartózkodó elítélt ellen a bíróság egyúttal elfogatóparancsot is kiadott.

1980. október 3-án a francia főváros egyik elegáns kerületében levő, Copernic utcai zsinagóga közelében egy motorbiciklin elhelyezett pokolgép robbant fel az utcán néhány perccel a sábát előestéjén, a 320 hívő részvételével tartott istentisztelet vége előtt. 

Az antiszemita merényletben három francia és egy izraeli állampolgár életét vesztette, húszan pedig megsérültek.

A robbantást senki nem vállalta magára, s bár a rendőrség azt feltételezte, hogy egy palesztin kommandó állhatott az ügy hátterében, annak vezetőjét csak 1999-ben sikerült azonosítani. Németország ismeretlen körülmények között megvásárolta a Népi Front Palesztina Felszabadításáért különleges parancsnokságának egyik olyan dossziéját, amelyben a párizsi merényletet végrehajtó kommandó tagjainak listája is szerepelt, az adatokat pedig a "baráti országok", köztük Franciaország rendelkezésére bocsátotta.

A bíróság arra a megállapításra jutott, hogy Hassan Diab tagja volt ennek a palesztin kommandónak, és ő volt az, aki a motorbiciklin elhelyezte a robbanószerkezetet.

Diab korábban azt állította, hogy soha semmilyen palesztin szervezethez nem tartozott, és ebben az ügyben névazonosság áldozata. Ragaszkodott ahhoz az állításához, hogy a merénylet idején éppen a bejrúti egyetemen vizsgázott, de a párizsi bíróság nem fogadta el az alibijét.

Azonosítását követően a férfit 2014-ben Kanada át is adta a francia hatóságoknak, de akkor elegendő bizonyíték hiányában végül beszüntették vele szemben az eljárást, és 2018-ban visszatért Kanadába.

 Három évvel később azonban egy fellebbviteli bíróság érvénytelenítette ezt a döntést, és az eljárás újraindult.

Egy esetleges újabb kiadatási eljárás kimenete bizonytalan. Az előző – hat évig húzódó – eljárás feszültséget keltett a Kanada és Franciaország közötti diplomáciai kapcsolatokban.

Borítókép: a párizsi Copernic utcai zsinagóga a robbantás után (Fotó: STF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.