Novák Katalin: Mi, magyarok, határon innen és túl, egymásra mindenkor számíthatunk

A maroknyi román nacionalista provokátor sem tudta elvenni a nagykárolyi Kölcsey Ferenc szobor avatására összegyűlt több száz magyar ünneplésének emelkedettségét.

Magyar Nemzet
2023. 04. 15. 10:21
NOVÁK Katalin; KÖLCSEY Ferenc
Felavatták Kölcsey Ferenc szobrát a partiumi Nagykárolyban Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeretet ismét győzött a gyűlölet felett – a nagykárolyi román nacionalista provokáció sem tudta elvenni a magyarok ünneplésének emelkedettségét. Egy évszázad után ismét van szobra Kölcsey Ferencnek, nemzeti imádságunk szerzőjének Nagykárolyban – írta Novák Katalin egy a Facebookon közzétett videójához.

Lapunk is írt róla, füttyszóval és nacionalista skandálásokkal fogadta mintegy ötven román tiltakozó Novák Katalin köztársasági elnököt Nagykárolyban. Az államfő Kölcsey Ferenc szobrának avatóünnepségére érkezett a többségében magyarlakta partiumi városba. 

A szoboravatásra odasereglett helyi magyarok azonban nem hagyták annyiban, és a Tavaszi szél vizet áraszt című dal és a magyar himnusz hangos éneklésével elnyomták a maroknyi skandáló román csoport kiabálását.

NOVÁK Katalin; KELEMEN Hunor; KOVÁCS Jenõ
Novák Katalin köztársasági elnök (jobbról a második), Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (jobbról a harmadik) és Kovács Jenő polgármester (jobbra) Kölcsey Ferenc szobrának átadásán a partiumi Nagykárolyban 2023. április 12-én. A szobor Győrfi Lajos szobrászművész alkotása. (Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt)

A köztársasági elnök az összegyűltek előtt a videó tanúsága szerint úgy fogalmazott: „Jó ma önökkel lenni, ezt az örömöt senki nem tudja elvenni tőlünk. Ma is vannak olyanok, akik elvitatják a magyarok magyarságát, az anyanyelv pótolhatatlanságát, a nyilvánvaló történelmi tényeket. Nem hagyjuk, ne hagyjuk! A közös jövőnkért és a közös múltunkért ki kell állnunk!”

Nagykároly városa a mai napon Kölcsey Ferenc szobrával gazdagodik. mi pedig mindannyian gazdagodunk a bizonyossággal, hogy éljünk bármilyen huzatos vidékén a világnak, éljünk bármilyen vérzivataros időket, mi, magyarok, határon innen és túl, egymásra mindenkor számíthatunk

– hangsúlyozta a szoboravatáskor elmondott beszédében a köztársasági elnök.

NOVÁK Katalin; KÖLCSEY Ferenc
Novák Katalin köztársasági elnök helyiekkel találkozik Kölcsey Ferenc szobrának átadása után a partiumi Nagykárolyban 2023. április 12-én. (Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt)

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök helyiekkel találkozik Kölcsey Ferenc szobrának átadása után a partiumi Nagykárolyban 2023. április 12-én. (Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.